Tožilstvo v Bayamu na vzhodu Kube je Carromera obtožilo prehitre vožnje in uboja osebe s prevoznim sredstvom ter sodišče zaprosilo za sedemletno zaporno kazen.

Carromero trdi, da je nadzor nad vozilom izgubil, potem ko je zapeljal na neasfaltiran del ceste, kjer so potekala popravila. Vozilo je zato zapeljalo s ceste in treščilo v drevo, pri čemer sta umrla 60-letni borec za človekove pravice Paya in še en kubanski oporečnik Harold Capero. Carromero in še en sopotnik sta nesrečo preživela z lažjimi poškodbami.

Carromerov odvetnik je na petkovem sojenju opozoril, da dela, ki so potekala na cesti, in zaradi katerih je prišlo do nesreče, niso bila ustrezno označena. Poleg tega je trdil, da natančne hitrosti vozila ni mogoče določiti ter prosil za pomilostitev svojega klienta.

Na petkovo sojenje pa ni uspelo priti kubanski blogerki in aktivistki Yoani Sanchez, ki je želela dogodek spremljati za španski časnik El Pais. Skupaj z možem Reinaldom Escobarjem in še eno osebo so jo namreč kubanske oblasti v četrtek zvečer pridržale, ko je bila na poti v Bayamo.

Na prostost so jo izpustili po koncu sojenja v petek zvečer, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V Bayamu in okolici je policija sicer v času sojenja Carromeru pridržala vsaj še pet aktivistov, poroča AP.