Predsednik ZDA Barack Obama v anketah pred volitvami zanesljivo vodi pred republikanskim izzivalcem Mittom Romneyjem glede nacionalne varnosti. Napad v Bengaziju pa je dal republikancem možnost, da to prednost zmanjšajo.

Bela hiša in State Department skoraj dva tedna nista želela priznati, da je šlo v Bengaziju dejansko za teroristični napad.

Uradno stališče administracije je bilo, da je šlo za demonstracije proti filmu, žaljivemu do preroka Mohameda, ki so jih skrajneži izkoristili za napad, v katerem so umrli veleposlanik ZDA v Libiji Christopher Stevens in še trije Američani.

Dejstvo, da se je napad zgodil na obletnico napadov na ZDA 11. septembra 2001, ko Američani po svetu avtomatično povečajo varnost svojih diplomatskih predstavništev, je za Obamo pred volitvami precej nerodno.

Kalifornijski republikanec Issa je skupaj s kolegom Jasonom Chaffetzem iz Utaha Clintonovo pisno vprašal, ali so vedeli za najmanj 13 varnostnih incidentov, med njimi za bombna napada na konzulat v Bengaziju 6. aprila in 6. junija. Sprašujeta tudi, ali so vedeli za prošnje za povečanje zavarovanja in kaj so z njimi naredili.

Pismo je priprava na zaslišanje v odboru, ki je razpisano za 10. oktober.

Clintonova je doslej javno trdila, da niso imeli nobenih obveščevalnih podatkov o tem, da se pripravlja napad. Za varnost diplomatskih objektov in osebja v svetu skrbijo predvsem države gostiteljice in Clintonova pravi, da je na žalost za ameriške diplomate po svetu vedno veliko tveganja.

Obama je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP, ki se sklicuje na neimenovane vire v administraciji, sicer že lani podpisal ukaz za napotitev posebnih enot na sever Afrike, vendar je doslej tja prišlo le nekaj oseb za zvezo z lokalnimi vladami.

ZDA nameravajo v regijo poslati posebne enote kopenske vojske Delta, ki bodo lahko hitro napadale teroriste in reševale talce, podobno, kot se to dogaja v Jemnu, kjer deluje Al Kaida na Arabskem polotoku.

Teroristična mreža Al Kaida je v zadnjem času zelo razširila dejavnosti v severni Afriki pa tudi v Somaliji in v Iraku. ZDA je doslej skušala napasti le izpostavo v Jemnu.

V Afriki delujeta Al Kaida v islamskem Magrebu in nigerijska sekta Boko Haram. Obe imata svoje ljudi na severu Malija, ki je pod nadzorom islamskih skrajnežev, zaradi česar je malijska vlada uradno zaprosila za pomoč mednarodno skupnost. Američani bodo njeni prošnji ustregli.