Mualem je v govoru posebej izpostavil ZDA, Francijo, Turčijo, Savdsko Arabijo in Katar, češ da podpirajo oboroženi upor proti vladi predsednika Bašarja al Asada in se vmešavajo v notranje zadeve suverene države.

Pred govorom se je sicer srečal z generalnim sekretarjem ZN Banom Ki Moonom, ki ga je odločno opozoril na nesprejemljivost nadaljevanja pobijanja, uničevanja, zlorab človekovih pravic ter zračnih in topniških napadov vladnih sil.

Mualem se je v govoru osredotočil na kritike nekaterih stalnih članic ZN, ki so, kot je dejal, že doslej sprožale vojne z izgovorom, da gre za boj proti terorizmu. Te države na čelu z ZDA zdaj podpirajo terorizem v Siriji mimo vseh resolucij ZN, je dejal.

"Nobeno presenečenje ni, da Varnostni svet ni obsodil bombnih napadov upornikov, saj nekatere članice podpirajo takšna dejanja," je dejal.

V mednarodni skupnosti sicer prevladuje stališče, da največjo odgovornost za nasilje, v katerem je doslej umrlo 30.000 ljudi, nosi režim predsednika Asada, vendar je bil zadnji dan splošne razprave obenem dan, ko je imel Damask za govorniškim odrom kar nekaj zaveznikov.

Med njimi so bili zunanji minister Kube Bruno Rodriguez Parilla, namestnik zunanjega ministra Severne Koreje Pak Kil Jon ter veleposlanik Venezuele Jorge Valero.

Parilla je pohvalil Rusijo in Kitajsko, ki sta po njegovih besedah preprečili manipulacijo Varnostnega sveta v podobno "intervencionistično formulo", kot je bila uporabljena v drugih podobnih "pustolovščinah". Parilla je obsodil tudi "medijske manipulacije o Siriji in dobavo orožja upornikom".

V govoru je pozval k nujni reformi Varnostnega sveta ZN, k prenehanju dvojnih standardov v korist mogočnih držav, priznanje Palestine v mejah iz leta 1967, vrnitev osrednje vloge znotraj ZN v Generalno skupščino, na koncu pa je obsodil embargo ZDA proti njegovi državi ter uvrstitev Kube na seznam držav podpornic terorizma.

"Takšne nezaslišane laži proti Kubi in mednarodni skupnosti ter izkoriščanje terorizma za politične cilje se morajo takoj prenehati," je dejal Parilla.

Pak Kil Jon je bil glede Sirije in drugih zadev na valovni dolžini kubanskega zunanjega ministra. Kot glavni problem za mir na Korejskem polotoku je označil ZDA in njihovo sovražno politiko do Pjongjanga.

Jedrsko orožje svoje države je imenoval za "odvračalnika vojne", skoraj tretjino govora pa je namenil hvalospevom sinu pokojnega "velikega vodje generala Kim Džong Ila" , "modremu, ljubljenemu in spoštovanemu maršalu Kim Džong Unu", ki po njegovih besedah varuje mir in stabilnost na Korejskem polotoku.

Po odpovedi prihoda predsednika Huga Chaveza je v imenu Venezuele govoril veleposlanik Jorge Valero. Dejal je, da "imperialistične sile" podžigajo etnična, verska in politična nasprotja v Siriji. Skrbijo ga tudi "vojne grožnje Izraela in ZDA Iranu, zločinski embargo ZDA proti Kubi in kapitalizem nasploh".

Splošno razpravo, ki se je začela prejšnji torek, je sklenil predsednik Generalne skupščine Vuk Jeremić.

Opisal je glavne teme razprave, se zahvalil sodelujočim in jih pozval k skupnemu delu pri uresničevanju dnevnega reda z dogovarjanjem in kompromisi.

Delo Generalne skupščine ZN se namreč prav začenja šele zdaj, ko bodo diplomati misij 193 članic ZN naslednje tri mesece intenzivno delali v okviru šestih glavnih odborov in različnih komisij.