Longin je dejal, da je leta 2005 zbral 36.000 evrov donacij iz podružnic HDZ v zadrski županiji, ki so bile namenjene volilni kampanji takratne predsedniške kandidatke stranke Jadranki Kosor. Kot je povedal, je denar prinesel na sedež HDZ v Zagrebu in ga izročil takratni glavni računovodji Branki Pavošević.

Ko je zahteval potrdilo o denarju, naj bi mu Pavoševićeva povedala, da ga ne more dobiti, ker je tako naročil Sanader.

Fimi-media kot sklad HDZ

Priča je še povedala, da ga je bivši predsednik uprave podjetja Hrvatske šume Darko Beuk leta 2006 obvestil o začetku sodelovanju javnega podjetja z oglaševalsko agencijo Fimi-media in spoznal s takratnim glavnim blagajničarjem HDZ Mladenom Barišićem.

Kot je dejal Longin, je Barišić predstavil Fimi-medio kot nekakšen sklad HDZ, s katerim sodelujejo javna podjetja, ne pa kot zasebno podjetje, ki ponuja oglaševalske storitve.

Poleg Sanaderja, Barišića in Pavoševićeve ter HDZ kot pravne osebe so na zatožni klopi tudi direktorica Fimi-medie Nevenka Jurak in nekdanji tiskovni predstavnik hrvaške vlade in HDZ Ratko Maček.

Tožilstvo jih bremeni, da so preko Fimi-medie iz javnih podjetij in ministrstev odtujili najmanj deset milijonov evrov. Sanader, Maček in HDZ zavračajo odgovornost, medtem ko so ostali obtoženi priznali krivdo.

Kmalu razsodbe v drugih dveh primerih proti Sanaderju

Hrvaški mediji so napovedali, da bo sodišče kmalu objavilo razsodbo v drugih dveh primerih proti Sanaderju. Gre za primera Hypo in Mol, ki ju je sodišče združilo v eno obtožnico.

Sanaderja bremenijo zaradi vojnega dobičkarstva, ker naj bi med vojno na Hrvaškem sredi 90. let prejšnjega stoletja prejel pol milijona evrov nezakonite provizije od banke Hypo Alpe Adria pri pogajanjih o posojilu za hrvaško zunanje ministrstvo.

V primeru Mol so ga obtožili, da je prejel deset milijonov evrov podkupnine, da bi hrvaška vlada prepustila upravljavske pravice v energetski družbi Ina madžarskemu partnerju, čeprav Mol nima večinskega deleža v zagrebški družbi.

Proti Sanaderju so vložili pet obtožnic, potekata pa še dve preiskavi za korupcijo.

Sanader je v nedeljo v pogovoru za Hrvaško televizijo (HTV) obtožil glavnega tožilca Mladena Bajića za politično gonjo proti njemu in je zanikal odgovornost za vsa kazniva dejanja, za katera ga bremenijo.