Guverner Jerry Brown je včeraj oznanil, da je podpisal zakon SS1172, ki ga je vložil demokratski senator Ted Lieu. Gre za zakon, ki prepoveduje poskuse spreminjanja spolne usmerjenosti za vsakogar, ki je mlajši od 18 let. "To bo preprečilo, da bi bili otroci psihološko zlorabljani," je prepričan Lieu.

Zakon bo v veljavo prišel 1. januarja. Prepovedoval bo zloglasno "reparativno terapijo" za mladoletne. "Terapije nimajo nobene znanstvene ali medicinske podlage, zdaj pa bodo končale na smetišču šarlatanstva," je včeraj povedal guverner Brown.

Glavne organizacije za duševno zdravje so že obsodile takšno vrsto terapij, zakon pa so podprle številne druge organizacije v Kaliforniji.

Skupine borcev za pravice homoseksualcev so prakso že zdavnaj označile za nevarno, saj lahko pri mladini povzroči več možnosti za depresijo ali celo samomor. "Hvaležni smo guvernerju, ker se je postavil za kalifornijske otroke," je včeraj v izjavi za javnost sporočila organizacija Human Rights Campaign. "LGBT mladina bo zdaj zaščitena pred prakso, ki ni bila le ovržena kot smetiščna znanost, temveč so ji tudi dokazali drastično negativne učinke na mladostnike." Organizacije je k podobnemu ukrepu pozvala tudi druge ameriške zvezne države.

Zakon škoduje starševskim pravicam?

Konzervativne verske skupnosti in nekateri republikanci so zakonu nasprotovali. Prepričani so, da bi prepoved kontroverznih terapij škodila pravici staršev, da otrokom, ki so zmedeni glede svoje spolnosti, nudijo psihološko podporo.

Pri ameriškem združenju za raziskave in zdravljenje homoseksualnosti Encino so v izjavi za javnost že avgusta sporočili, da je zakon primer "zakonodajnega pretiravanja", Lieujeve trditve, da je treba otroke zaščititi, pa po njihovem prepričanju temeljijo na politiki in ne raziskavah.

Preberite še: "Zdravljenje homoseksualnosti" je lahko izredno škodljivo za razvoj mladega človeka