Sarkozy za kampanjo od Gadafija prejel več milijonov evrov

Motiv, tako trdi dobro obveščen vir iz ene od severnoafriških držav, naj bilo utišanje Moamerja Gadafija glede izjemno sumljivih povezav z Nicolasom Sarkozyjem, ki je bil tisti čas še predsednik Francije.

Prijateljstvo med Gadafijem in Sarkozyjem sicer ni bilo skrito pred očmi javnosti, saj ga je nekdanji francoski predsednik ob enem od obiskov celo poimenoval za "brata voditelja", Sarkozy pa naj bi od umorjenega libijskega diktatorja med predvolilno predsedniško kampanjo leta 2007 prejel več milijonov evrov.

Mahmoud Jibril, ki je po strmoglavljenju Gadafija začasno prevzel vlogo libijskega premierja, je za egiptovsko televizijo o Gadafijevi smrti dejal: "Bil je tuji agent, ki se je pomešal med revolucionarje, da bi tako prišel do Gadafija in ga ubil."

Gadafi grozil z odkritjem podrobnosti njunega odnosa

Diplomatski viri iz Tripolisa pa so za italijanski časnik Corriere della Serra namignili, da je bil morilec Francoz. "Vse od začetka Natove podpore revoluciji, za katero je stala tudi vlada Nicolasa Sarkozyja, je Gadafi javno grozil z odkritjem podrobnosti o njunem odnosu, vključujoč na milijone evrov, ki jih je dal njegovi kampanji." Nek drug vir iz libijske prestolnice pa je dejal, da je imel Sarkozy več razlogov, zaradi katerih bi želel polkovnika utišati kar najhitreje, kar se je dalo.

Teorijo podpirajo tudi podatki preiskovalcev, ki so jih zbrali v Bengaziju, drugem največjem mestu v državi in kraju, kjer se je v začetku leta 2011 tudi začela "Arabska revolucija". Gadafiju so prek telekomunikacijskega sistema namreč dlje časa sledili.