Kdo se boji mojega nastopa?

"Če bi želel biti ironičen, bi rekel, da je to vrhunec demokracije. V navednicah, seveda. To nima nikakršne zveze s svobodo govora, stari latinski pregovor pravi - "naj se sliši še druga stran". Drugo vprašanje pa je, kdo se boji mojega nastopa. Mediji me že dve leti ostro napadajo, sedaj pa se bojijo te ene ure, ko bom pri vas," je Ivo Sanader odgovoril na vprašanje glede velikega pričakovanja (in strahu) njegovega nastopa.

Odstopil zaradi Slovenije

Aleksandar Staniković je nekdanjega premierja nato vprašal, zakaj je odstopil s položaja predsednika vlade. "Odšel sem, ker nisem želel pristati na izsiljevanje Slovenije in nekaterih drugih ljudi v Evropi. O tem bom pisal v knjigi, ki bo izšla po našem vstopu v EU. Nisem želel pristati na tisto, kar sta potem storila Jadranka Kosor in Borut Pahor. Bojim se, da nam bo Slovenija vzela del ozemlja in ne bo ratificirala dogovora," je dodal. "Nikoli jim ne bi dal del ozemlja, saj nisem strahopetec. To se ne bi pripetilo, če bi ostal na položaju," je bil oster.

Na vprašanje, ali mu je žal, da je odstopil s položaja predsednika vlade, je dejal, da je bila edina napaka, če sploh je bila, to, da je odšel v določenem trenutku. "Moral bi se še boriti. Če bi ostal premier, s Slovenijo ne bi podpisali dogovora, veliko vprašanje je tudi, če bi šli v EU."

Izkoriščanje tudi v primeru Ljubljanske banke

Po njegovih besedah Slovenija znova izkorišča svoje članstvo v EU in pritiska na Hrvaško tudi v primeru spora o Ljubljanski banki, ki ga pogojuje z ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU.

Na vprašanje voditelja oddaje, ali to pomeni, da bi moral hrvaški premier Zoran Milanović zaradi tega odstopiti, je Sanader odgovoril, da ne. Po njegovih besedah se je treba boriti, da pride do ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe.

"Če bi imel karkoli na vesti, ne bi šel nikamor, saj bi se lažje branil s pozicije premierja."

"Niste pa strahopetec, ker ste na nek način pobegnili?" ga je dregnil voditelj. "Morda, lahko mi rečete to, ampak nikoli ne bi dal dela teritorija, da bi si s tem kupil članstvo v EU. Pa se vrnimo k špekulacijam, na katere namigujete. Ena je bila, da sem mesto premierja zapustil, ker sem kriminalec, torej, ker sem kradel. Ne podcenjujte moje inteligence, kakor tudi ne inteligence koga drugega. Nekdo na najmočnejši poziciji v državi ne bi šel kar tako. Če bi imel karkoli na vesti, ne bi šel nikamor, saj bi se lažje branil s pozicije premierja."

Kje se vidi čez pet let?

"Vidim se v Zagrebu, delal bom to, kar sem začel, ko sem izstopil iz politike. Svetovanje. Nedolžen sem, kar bom tudi dokazal. Da se vračam v politiko, ni res," je razložil.

"Da me je nadomestila Kosorjeva, je bila napaka. Danes mi je za to žal."

"Res je, da sem se po šestih mesecih želel vrniti v politiko, saj sem ugotovil, da bo HDZ izgubil na volitvah. Pravili so, da sem za to deloma kriv tudi jaz. Zato sem šel na tiskovno konferenco, da bi postal nekakšen častni predsednik stranke. Vse sem opozoril, da imamo naslednje leto volitve in da bomo izgubili, če se kaj ne spremeni. Poraz je bil katastrofalen. HDZ se bori sam s seboj.“

Ko sem odhajal, je bilo logično, da bo vajeti stranke prevzela Kosorjeva, saj je bila ena mojih najtesnejših sodelavk, zato sem predpostavljal, da bo vse v redu. Danes vem, da sem naredil napako in žal mi je za to. Danes bi za predsednika izbral Luko Bebića, a je že takrat sam prosil, naj ga niti ne predlagam,“ je odgovoril. "Ne takrat in ne danes pa ne zaupam ljudem okoli sebe. Kar dela Kosorjeva, ne bi niti komentiral. A je slabo vodila hrvaško politiko in zaradi tega tudi izgubila na volitvah.“

Bi se moral opravičiti hrvaški javnosti?

"Ali obstaja karkoli, za kar bi se morali opravičiti hrvaški javnosti?“ je Sanaderja vprašal Stanković. "Naredil sem nekaj napak. Med njimi je imenovanje Jadranke Kosor,“ je odgovoril. "Sicer pa trdim, da sem pri vsem skupaj nedolžen, kar bom tudi dokazal na sodišču. Sem pa v politiki zagotovo delal tudi napake, a kar tako o tem ne morem govoriti. Nisem imel časa razmisliti o vsem tem, saj sem se brez kakršnihkoli razlogov za leto dni znašel v zaporu.“

Vrgli so ga v sobo s "čučavcem"

"Pogoji v zaporu v Salzburgu so bili v redu, v Zagrebu pa so me za zahtevo pravosodnega ministrstva dali v sobo s "čučavcem" (namesto školjke je na tleh le luknja, op.p.). O tem mi je celo govoriti izpod časti, saj sem komaj hodil s pomočjo palic, oni pa so me vrgli tja notri. Pravosodni uslužbenci so bili korektni, vendarle pa je bilo navodilo ministrstva, da me skušajo zlomiti. To je bolno. Leto dni sem nedolžen preživel v zaporu, a sem zdržal, skušali so me zlomiti, a me niso mogli. Veliko težje od tega pa je bilo, da so se spravili tudi na mojo družino in prijatelje, ki me v težkih trenutkih niso zapustili."

Med politiki ne več priljubljen, med ljudmi še vedno

Na vprašanje, ali se hrvaški narod čuti prevaranega, ker so ga imeli za premierja, je Sanader dejal: "Ne vem, zakaj bi se čutili prevarane. Po anketah med politiki se mi res slabo piše, a je situacija med ljudmi, ki jih srečam na ulici, drugačna. Pisali so mi tudi v zapor. In vem, zakaj so mi pisali – tisti, ki je leto dni preživel v zaporu, si ne more zatiskati oči pred resničnostjo."

Sodne postopke skuša ločiti od zasebnega življenja

"Skušam živeti tako, da to ni osrednje dogajanje v krogu moje družine in prijateljev. Ta del življenja z odvetniki, obrambo in sodelavci skušam ločiti od zasebnosti, kar pa je skorajda nemogoče. Ko pridem domov, govorim z ženo, otroki, prijatelji, je to prvo vprašanje, ki se ponuja. Zadnji dve leti, torej od dneva, ko sem končal v priporu, je to glavna tema vseh pogovorov. Tudi če o tem ne bi želeli govoriti, bi bilo težko, saj še vedno polni časopise in medije," je pojasnil Sanader.

Živim od soprogine pokojnine

Ko ga je voditelj oddaje vprašal, od česa živi, je dobil jasen odgovor. "Živim od saborske pokojnine in soprogine plače, kar je skupaj 20.000 kun (2700 evrov, op.p.). Odvetniki zaenkrat delajo brezplačno. Vse moje premoženje je zamrznjeno. Vprašanje je, če je to pravično sojenje, saj ne morem najeti odvetnikov in svetovalcev. Vprašanje, če je to vse ustavno, da sploh ne govorim o kršenju Konvencije o človekovih pravicah, ki jo je podpisala tudi Hrvaška."