Tako prebivalci kot aktivisti v največjem sirskem mestu so spopade označili za presenetljive, uporniški vojaki pa so po njihovih navedbah napadli vladne pozicije na različnih frontah. Spopadi so se razširili tudi na doslej mirna območja, dodajajo.

Aktivisti so za Reuters sicer povedali, da so ofenzivo upornikov v Alepu razglasili s klici iz mošej v četrtek ob približno 16. uri po lokalnem času. Člani uporniške brigade Tawhid so dejali, da se je "odločilna" bitka za mesto pričela. V napad je vključenih na stotine uporniških borcev.

"Želimo si povrniti čim več sosesk"

"Hoteli smo presenetiti sirsko vojsko, ki je pričela počasi napredovati proti južnim soseskam," je za britanski Guardian povedal poveljnik brigade Bašir al Hadži. "6000 borcev brigade se zdaj bori, ob njih pa so še pripadniki nekaterih drugih brigad."

Hadži je sicer zanikal, da je Svobodna sirska vojska že prej napovedovala "odločilne" bitke za Alep. "S to bitko sicer ne nameravamo osvoboditi Alepa, želimo le ponovno dobiti nadzor nad večino mesta in si povrniti čim več sosesk," je dodal.

Spopadi najhujši doslej

"Spopadi so najhujši doslej in potekajo neprekinjeno od četrtka. Doslej so bili omejeni na posamezne predele mestnih četrti, sedaj pa je odprtih veliko več front," je dejal direktor observatorija Rami Abdel Rahman.

Posebej srditi boji potekajo v pretežno kurdskem predelu Alepa. Ob tem sirska državna televizija poroča, da so vladne sile odbile napad upornikov na mestno četrt s pomočjo njenih prebivalcev.

Na udaru pa so tudi osrednji predeli mesta. Po besedah neimenovanega prebivalca mestne četrti Sajid Ali je v četrtek topovsko obstreljevanje zadelo stanovanjsko poslopje in pri tem ubilo štiri osebe, med njimi tudi otroka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V četrtek so Združeni narodi sicer sporočili, da bi lahko iz Sirije do konca leta zbežalo več kot 700 tisoč ljudi, kar močno presega prvotne ocene. V Turčijo, Jordanijo, Libanon in Irak je po ocenah nekaterih opazovalcev zbežalo že več kot pol milijona ljudi, medtem ko je registritanih 294 tisoč beguncev.