Sedaj 58-letni Abe je bil premier leto dni, preden je leta 2007 nepričakovano odstopil zaradi bolezni.

V drugem krogu glasovanja je s 108 glasovi proti 89 premagal bivšega obrambnega ministra Šigeruja Išibo. V drugi krog se med petimi kandidati sicer ni uvrstil Nobuteru Išihara, sin vidnega nacionalističnega guvernerja Tokia Šintara Išihare, čigar predlog za nakup spornih otokov v Vzhodnokitajskem morju je sprožil zadnje napetosti s Kitajsko in Tajvanom, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

V govoru po izvolitvi na čelo stranke je Abe zagotovil, da je zdrav. Obljubil je, da bo sodeloval s poslanci in stranko znova spravil v vlado tri leta po tem, ko jo je premagala Demokratska stranka sedanjega premiera Jošihika Node.

"Ne samo zaradi nas, ne samo zaradi LDP, temveč zaradi gradnje močne in uspešne Japonske, Japonske, v kateri bodo Japonci lahko srečni, da so Japonci," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V času, ko se med Kitajsko in Japonsko zaostruje teritorialni spor zaradi spornih nenaseljenih otokov v Vzhodnokitajskem morju, je med kampanjo v torek obljubil, da bo zaščitil japonsko ozemlje in morje, ki sta ogrožena. Obljubil je tudi zaščito življenja Japoncev.

Ko je bil premier, se je zavzemal za spremembo japonske pacifistične ustave, si prizadeval za domoljubno izobrazbo, obrambno agencijo pa povišal v ministrstvo in si prizadeval za večjo vlogo Japonske v mednarodnih mirovnih misijah.

Takrat je tudi razjezil azijske sosede, ko je trdil, da ni dokazov, da je japonska vojska silila Kitajke, Korejke in druge ženske, da so med drugo svetovno vojno delale v javnih hišah. Kasneje se je sicer opravičil, a dal vedeti, da bi bilo treba prelomno opravičilo iz leta 1993 zaradi spolnega suženjstva znova preučiti. Bil je sicer najmlajši in prvi japonski premier, ki se je rodil po drugi svetovni vojni.

Parlamentarne volitve, ki sicer še niso razpisane, naj bi bile jeseni, na njih pa se po javnomnenjskih anketah obeta zmaga LDP. Veliko volivcev je sicer še nedoločenih, tako da je izid težko napovedovati, še navaja AP.