Režiser je film Nedolžnost muslimanov označil kot "politično sporočilo“, mnogi drugi pa trdijo, da gre zgolj za provokacijo, ki otežuje že tako načet dialog. Film oziroma reakcije nanj pa so medtem ponovno odprle razpravo o spornem zakonu. Nastala situacija je kot voda na mlin tistim, ki si že dalj časa prizadevajo, da bi blasfemijo spremenili v zakonsko kaznivo dejanje.

Predlog je medtem požel že mnogo kritik, ker naj bi bil zgolj povod za kršenje človekovih pravic in pod pretvezo zaščite človekovih pravic branila represijo verskih skupnosti.

Čeprav se o zakonu govori že mnogo let, pa mu je večjo pozornost tokrat prvič posvetil tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon. Južnokorejec je sicer eden največjih zagovornikov omejevanja svobode govora, ko gre za provokacije in ponižanje. Turški premier Erdogan je rekel, da bo odprl razpravo o predlogu med srečanjem ZN v New Yorku naslednji teden.

Salaman Rushdie, ki je leta 1989 postal tarča podobnega ogorčenja zaradi knjige Satanski stihi od najnovejšega izbruha opozarja, da je potrebno razkrinkati ogorčenje v muslimanskem svetu, kot industrijo, ki jo politični in verski vodje poganjajo za uresničevanje svojih lastnih želja po vplivu in moči, ter stopiti v bran svobodi govora.

Salman Rushdie: Muslimanska "industrija ogorčenja" služi koruptivnim interesom vodij