Na zasedanju pobude bo v torek zjutraj najprej nastopil republikanec Mitt Romney, medtem ko bo demokrat, ameriški predsednik Barack Obama, na odprtju splošne razprave v Palači narodov, kjer bo imel okoli poldneva tudi govor.

Clintonova pobuda, ki izvira iz leta 2005, povezuje civilno družbo, gospodarstvo in politiko pri iskanju rešitev za izboljšanje življenja na svetu. Doslej se je nabralo že za 69 milijard dolarjev raznih zavez, ki se morajo uresničiti, sicer tisti, ki so dajali prazne obljube, več niso povabljeni na zasedanje pobude.

"Oblikovanje za učinek"

Med govorniki bodo letos ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, jordanska kraljica Rania, predsednik Egipta Mohamed Mursi, predsednik Libije Mohamed Magarief, glavni izvršni direktor banke Barclays Antony Jenkins in številni drugi.

Med drugim bodo pod splošnim geslom "Oblikovanje za učinek" govorili o varni energiji, trajnostnem turizmu, ženskah v politiki, varnosti hrane in drugih temah.

Svetovni voditelji so se sicer v New Yorku začeli zbirati že v nedeljo, drevi pa bo Obama zanje priredil tradicionalni sprejem z večerjo. Udeležil se ga bo tudi slovenski premier Janez Janša.

Obama bo v ZN govoril v torek in med drugim naj bi omenil trenutno najbolj "vročo" temo, nemire v islamskem svetu zaradi filma, ki žali preroka Mohameda. O tem bo v New Yorku posebej razpravljala tudi Organizacija islamske konference.

Obama se bo sestal tudi z Netanjahujem

Obama je v nedeljo za televizijo CBS odgovoril Romneyju na vse kritike glede njegove zunanje politike od domnevnega zapostavljanja Izraela, krivde za nemire v muslimanskih državah in domnevne splošne šibkosti do zaveznikov in nasprotnikov.

"Če misli, da moramo začeti novo vojno, naj to tudi jasno pove," je dejal Obama, ki se v dveh dneh, kolikor bo v New Yorku, ne namerava sestati z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem.

Ta je Obame javno zahteval, naj Iranu postavi ultimat glede jedrskega programa, vendar je predsednik ZDA v nedeljo dejal, da se "s hrupom ne ukvarja". "Edini pritisk, ki ga čutim, je pritisk, da pri odločitvah glede naše nacionalne varnosti storim to, kar je prav za Američane. Pri tem bom izločil vsak hrup," je dejal Obama.

Netanjahu v New Yorku ne bo našel veliko zaveznikov za morebitno vojno proti Iranu, čeprav bo povečevanje napetosti v ospredju razprav.

V New Yorku tudi Ahmedinedžad

V New York je že v nedeljo prispel iranski predsednik Mahmud Ahmedinedžad, ki bo imel svoj zadnji govor v generalni skupščini v sredo. Prihodnje leto naj bi se namreč poslovil od položaja.

Netanjahu bo imel govor v četrtek, takoj za Janšo in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, ki v New York prinaša predlog, da se Palestincem poviša sedanji status opazovalcev v ZN na status države opazovalke, ki ni članica.

ZDA so namreč lani preprečile priznanje državnosti Palestine s sprejetjem v ZN, zato je Abas letos pričakovanja znižal.

V ospredju pogovorov bo prihodnje dni tudi Sirija. Novi posebni odposlanec ZN in Arabske lige Lahdar Brahimi bo Varnostni svet ZN danes za zaprtimi vrati seznanil o svojih nedavnih pogovorih s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom in drugimi ključnimi igralci v regiji.