Ni jasno, kdaj je do premika v Sirijo prišlo, prav tako se ne ve, kam natančno je bila prestavljena centrala. Sirska svobodna vojska je ena vodilnih uporniških sil v boju proti režimu Bašarja al Asada.

Brigadni general Mustafa al Šejk je za AP povedal, da je do premika v Sirijo prišlo prejšnji teden in da je njegov glavni namen poenotenje uporniških frakcij.

Riad al Asad je v sporočilu povedal, da se Sirska svobodna vojska namerava boriti ob boku vseh ostalih uporniških gibanj do končne zmage. Al Jazeerin Hashem Ahelbarra pa je pojasnil, da gre odločitev Sirske svobodne vojske razumeti tudi v kontekstu boja za vpliv na upor proti predsednikovemu režimu. Selitev v Sirijo je bil tako ključnega pomena, da uporniško gibanje ne bi prešlo povsem pod nadzor drugih gibanj, med katerimi so tudi posamezne avtonomne islamistične frakcije.

Spopadi v Siriji se nadaljujejo tudi blizu meje z Jordanijo

Sirski uporniki in vladne sile so se v petek spopadli v večurni bitki v južni provinci Dara blizu meje z Jordanijo. Spopadi so se nadaljevali vse do davi, po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice pa so smrtne žrtve na obeh straneh. Nadaljujejo se tudi spopadi v prestolnici Damask in severnem mestu Alepo.

Ameriška tiskovna agencija AP povzema navedbe enega od sirskih aktivistov, ki je dejal, da so uporniki najprej napadli zračno obrambno bazo blizu mesta Nasib v provinci Dara, ko so se umikali, pa so se spopadli s sirskimi mejnimi stražami.

V napadih upornikov na nadzorne točke vladnih sil v Alepu pa je bilo po pisanju francoske tiskovne agencije AFP ubitih najmanj 11 sirskih vojakov in pet članov družine, med katerimi so bili tudi otroci.

Po poročanju observatorija so sicer vladne sile v Alepu prisotne le z vojaškimi in administrativnimi postajami. Režim predsednika Bašarja al Asada je po navedbah direktorja observatorija Ramija Abdela Rahmana odločen upornikom preprečiti povezovanje Alepa s sosednjo provinco Idlib, saj bi to lahko oblikovalo široko uporniško območje na meji s Turčijo, ki upore v Siriji podpira, poroča AFP.

Ob tem je Abdel Rahman še povedal, da so oblasti v Dari vsak dan aretirale več deset ljudi. Nekateri so sicer že izpuščeni, vendar ni znano, koliko jih je še vedno za rešetkami.

V observatoriju navajajo, da je bilo v petek ubitih 142 ljudi, od tega 88 civilistov, danes pa so spopadi po državi terjali najmanj 31 smrtnih žrtev.

Nemška tiskovna agencija dpa izpostavlja, da je neodvisno preverjanje poročil iz Sirije omejeno zaradi medijskih omejitev, ki jih je uvedla vlada.

Upor proti režimu al Asada se je marca lani začel prav v provinci Dara, še poroča AP. Vstaja se je spreobrnila v državljansko vojno, ki je po ocenah aktivistov do zdaj zahtevala življenja že skoraj 30.000 ljudi.