Skrajneži so izkoristili razburjenje muslimanov

Carney je odgovarjal na novinarska vprašanja o napadu v Libiji, potem ko je direktor nacionalnega protiterorističnega centra ZDA Matt Olsen v sredo na zaslišanju v senatnem odboru za domovinsko varnost potrdil, da je šlo za teroristični napad. Imeli naj bi informacije o tem, da so bili vpleteni pripadniki teroristične mreže Al Kaida.

Vendar tudi Olsen ni potrdil, da bi imeli ameriški obveščevalci informacije o tem, da je bil napad vnaprej organiziran in pripravljen. Carney je doslej trdil, da so skrajneži izkoristili razburjenje muslimanov zaradi žaljivega filma o preroku Mohamedu in med spontanimi demonstracijami napadli konzulat s strelnim orožjem in granatami.

Z Olsenom se v sredo ni strinjala republikanska članica odbora Susan Collins iz države Maine, ki so ji obveščevalci za zaprtimi vrati povedali, da je šlo za dobro pripravljen in načrtovan napad ob obletnici terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001.

State department posvaril pred potovanji v Pakistan

Oblasti v Pakistanu skušajo z vojsko omejiti proteste, ki divjajo po prestolnici. Medtem je ameriški State Department že posvaril Američane, naj se izogibajo potovanjem v Pakistan.

State Department poudarja, da so v Pakistanu zbrani številni člani Al Kaide, talibanov in drugih sektaških organizacij, ki lahko predstavljajo nevarnost ameriškim državljanom.

Protesti se sicer v zadnjih dneh odvijajo v več muslimanskih državah na Bližnjem vzhodu. Povzročil jih je namrelč video posnetek, ki se posmehuje preroku Mohamedu. ZDA so že pred dnevi razmestile svoje vojaške sile po regiji, če bi protesti izšli izpod nadzora.

Po zadnjih novicah je morala vlada v Islamabadu na pomoč pri obvladovanju protestov poklicati tudi vojsko. Ameriško veleposlaništvo v omenjeni državi je namreč postalo nova žrtev jeznih protestnikov. Na stotine študentov se je spopadlo s policijskimi silami.

Prišlo je do obmetavanja in streljanja s solzivcem. Po poročanju tamkajšnjih medijev so žrtve na obeh straneh. "Naši policisti niso nič boljši od Američanov, saj nas skušajo zaustaviti," je ogorčeno vpil študent Jawad Ahmed. "Morali bi nam dovoliti, da uničimo veleposlaništvo, saj so oskrunili našega preroka."

Egiptovski premier: Žalitve preroka Mohameda so nesprejemljive