Vlada je izkoristila zakonsko možnost, ki predvideva, da lahko razveljavi pogodbo v času slabšega gospodarskega stanja. Dosedanja temeljna kolektivna pogodbo bo veljavna do 17. decembra, v prihodnjih treh mesecih pa bodo stekla pogajanja med socialnimi partnerji o novi pogodbi.

V vladi pričakujejo, da bodo v novem krogu pogajanj dosegli tisto, česar ni bilo možno v pogovorih s štirimi sindikati, ki so zavračali njihove predloge, da bi se odpovedali božičnicam in regresom do konca leta 2013 ter pristali na nov obračun mesečnih nadomestil za prevoz ter znižanje zneskov za dnevnice in jubilejne nagrade. V zameno pa vlada ne bi zniževala plač.

Sindikati javnega sektorja, ki niso nasprotovali vladnemu predlogu, so že izrazili pripravljenost na pogovore o novi temeljni kolektivni pogodbi. Pogajanja bodo potekala po novih pravilih, ki jih predpisuje novi zakon o reprezentativnosti. Za uveljavitev nove temeljne kolektive pogodbe, ne bodo več potrebovali podpisov vseh sindikatov javnih služb.

Štirje sindikati napovedali tožbo proti vladi

Trije šolski sindikati in sindikat medicinskih sester, ki so v soboto dokončno zavrnili dogovor z vlado o spremembah temeljne kolektivne pogodbe, so dejali, da ne bodo sprejeli nove pogodbe. Napovedali so celo tožbo proti vladi, ker ocenjujejo, da ni bilo razlogov za razveljavitev dosedanje pogodbe.

Iz vlade so že med pogajanji o spremembah kolektive pogodbe povedali, da bo vlada morala znižati plače za deset odstotkov, če sindikati ne bodo sprejeli predloga o začasnem zmanjšanju ostalih materialnih pravic.

Vlada vztraja pri načrtu, da pri stroških za zaposlene v javnih in državnih službah privarčuje še 700 milijonov kun (95 milijonov evrov). Sindikati državnih služb so sprejeli vladne predloge.