V afganistanskem glavnem mestu Kabul so protestniki streljali z orožjem in zažgali policijski avto. Velik protest pričakujejo tudi v Libanonu, potem ko je prebivalstvo na ulice pozval Hezbolahov Šejk Hasan Nasralah.

"Prerok, umiramo zate. Moja duša in kri sta tvoji,“ je povedal vodja močnega šiitskega gibanja Nasralah in pozval zbrano množico, da ponovi njegove beseda, da bi jih slišal ves svet, poroča Al Jazeera. "ZDA morajo razumeti, da bi objava celotnega filma lahko imela nevarne, zelo nevarne posledice na ves svet.“

Znova je pozval k tednu dni protestov zaradi spornega filma in ga označil kot "najhujši napad na islam doslej". Kot je dejal, "svet ne razume razsežnosti tega ponižanja" in mora začeti "razumeti globino naše vezi z našim prerokom".

Al Jazeera poroča, da je Nasralah v enem redkih nastopov v javnosti sicer opozoril, naj se jeza protestnikov ne usmeri proti kristjanom, temveč da gre za politično vprašanje ter da morajo svojo jezo nameniti ZDA in Izraelu.

Kot piše AFP, so bili zbrani protestniki ob govoru Nasralaha navdušeni, slišati je bilo vzklikanje "Amerika, velik satan", "Izrael, sovražnik muslimanov" in "Amerika, pazi, ne dotikaj se naše vere".

Protesti še v Bejrutu in Pakistanu

Ameriška tiskovna agencija AP medtem poroča, da so ameriški diplomati na veleposlaništvu v Bejrutu kot preventiven varnostni ukrep zaradi protiameriških protestov začeli uničevati zaupen material. AP se ob tem sklicuje na poročilo State Departmenta. V Washingtonu je predstavnik State Departmenta zatrdil, da močno zastraženo veleposlaništvo v Bejrutu zaenkrat ni v nevarnosti.

Protesti so bili danes tudi na severozahodu Pakistana, kjer je v kraju Varaj izbruhnilo streljanje med policijo in protestniki, ki so zažgali poslopje lokalnih oblasti in neko tiskovno središče. Ubit je bil protestnik, dva sta bila ranjena.

Na ulicah Pešavarja se je zbralo okoli 3000 protestnikov, večinoma študentov, ki so vzklikali protiameriška gesla in zažigali ameriške zastave. Nekaj sto protestnikov je bilo tudi na ulicah Lahoreja, kjer so skušali priti do tamkajšnjega ameriškega konzulata, ter na ulicah Karačija. V Karačiju je bil v nedeljo ubit en protestnik.

Izgredi v Džakarti

Podobno je bilo v Indoneziji, kjer so v prestolnici Džakarta pred ameriškim veleposlaništvom izbruhnili izgredi med protestniki in policijo. Protestniki so metali molotovke in vzklikali protiameriška gesla, policija pa je okoli 700 protestnikov poskušala razgnati z vodnimi topovi in opozorilnimi streli.

O mirnih protestih so danes poročali še iz palestinskega Zahodnega brega, Filipinov ter iz Jemna, kjer so protestniki zahtevali izgon ameriškega veleposlanika in kritizirali prihod 50 ameriških marincev. ZDA so te v Jemen poslale, potem ko so bili v napadu na tamkajšnje ameriško veleposlaništvo ubiti štirje ljudje.

Google je medtem po pisanju AFP blokiral dostop do spornega filma na svojem spletnem portalu YouTube v Egiptu, Indiji, Indoneziji, Libiji in Maleziji, medtem ko so afganistanske oblasti blokirale dostop do YouTubea.

Kako je nastal film, ki je šokiral islamski svet

Google za individualno onemogočanje dostopa

Google doslej ni želel ugoditi željam Bele hiše, da bi pregledali film in ga v celoti umaknili. Ameriško podjetje, ki je lastnik YouTubea, se je medtem odzivalo na prošnjo posameznih držav.

"Onemogočili smo ga v državah, kjer je nezakonit, kot sta Indija in Indonezija; kot tudi Libija in Egipt, ker je situacija tam zelo občutljiva,“ so pojasnili pri podjetju. "Pristop je povsem v skladu z načeli, ki smo jih začrtali leta 2007.“

Pakistan je dostop do posnetka onemogočil v četrtek, dan po smrti ameriškega veleposlanika v Libiji, a ukrep očitno ni bil zadosten, da bi iznajdljivim uporabnikom onemogočil odstop do posnetka.

Policija obkolila mošejo v Tunisu

Več kot tisoč pripadnikov tunizijskih varnostnih sil je danes po poročanju Reutersa obkolilo mošejo v prestolnici Tunis. Znotraj mošeje so ujeti salafistični voditelj Abu Ijad in na stotine njegovih privržencev. Salafista Ijada policija išče zaradi vpletenosti v nasilne proteste pri ameriškem veleposlaništvu, v katerih sta umrli dve osebi, 29 pa jih je bilo ranjenih.

Šest let pred spornim filmom je islamski svet razburila danska karikatura