Davani je še povedal, da so bili električni vodi do kompleksa Fordo prekinjeni 17. avgusta. Sprva ni nikomur pripisal krivde za sabotažo, čeprav je Iran v preteklosti obtožil tako Izrael kot ZDA, da sta v ozadju umorov jedrskih znanstvenikov in računalniških napadov na njegove jedrske obrate.

BBC pa zdaj poroča, da je Davani danes opozoril, da so se v Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) morda infiltrirali "teroristi in saboterji". Dejal je, da so se eksplozije, ki so avgusta uničile električne vode do jedrskega obrata, zgodile le malo potem, ko jih je obiskala delegacija inšpektorjev IAEA.

Organizacijo je obtožil tudi slabega ravnanja in opozoril, da imajo "določene države" preveč vpliva nanjo.

Fordo je sedež iranskega jedrskega programa, zgrajen globoko v gorah, kjer naj bi bil varen pred morebitnimi letalskimi napadi, služil pa naj bi bogatenju urana na 20 odstotkov, kar je kratek korak do 90-odstotnega obogatenega urana, ki je potreben za izdelavo jedrskega orožja.

Iran vztraja, da imajo z jedrskim programom miroljubne namene

Iran vztraja, da je njegov jedrski program v miroljubne namene in da uran bogati v energetske in medicinske namene. Mednarodna skupnost pa dvomi v te trditve. Tudi Varnostni svet Združenih narodov je doslej sprejel šest resolucij, v katerih je Iran pozval, naj prekine z bogatenjem urana in drugimi občutljivimi dejavnostmi.

V četrtek so v IAEA izrazili "resno zaskrbljenost", ker Iran še vedno kljubuje resolucijam Varnostnega sveta ZN. Včeraj pa je izraelski premier Benjamin Netanjahu opozoril, da bo imel Iran čez "šest do sedem mesecev" 90 odstotkov tistega, kar potrebuje za jedrsko orožje.