Protestniki so pozivali k predčasnim volitvam in "Rusiji brez Putina". Na čelu protesta so hodili znani nasprotniki Putina, kot so nekdanji šahovski velemojster Gari Kasparov, nekdanji podpredsednik vlade Boris Nemcov ter bloger Aleksej Navalnij.

Izražali so tudi podporo članicam ruske punk skupine Pussy Riot, ki jih je sodišče avgusta spoznalo za krive z verskim sovraštvom vzpodbujenega huliganstva ter jih obsodilo na dve leti zapora s prisilnim delom.

Množične demonstracije proti predsedniku Putinu v Rusiji več ali manj potekajo že vse od parlamentarnih volitev decembra lani. To je tretje zborovanje ruske opozicije, poimenovano pohod milijona, po podobnih shodih, ki sta potekala 6. maja ter 12. junija.

Večji poudarek na socialni nepravičnosti

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP ima tokratni shod večji poudarek na socialni nepravičnosti kot prejšnja zborovanja. Prvič so se mu tudi pridružili predstavniki komunistične stranke, ki je največja opozicijska stranka v parlamentu.

V središču ruske prestolnice je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa nameščenih več kot 7000 policistov, z glavnih ulic, na katerih poteka shod, so umaknili vsa vozila. Navkljub sprva drugačni odločitvi so namreč moskovske oblasti z opozicijo dosegle dogovor o pripravi zborovanja.

Protesti so danes potekali tudi v Sankt Peterburgu in še nekaterih drugih ruskih mestih. Tu se je po navedbah policije zbralo mnogo manj ljudi kot v Moskvi. O morebitnih aretacijah ne poročajo.