Ameriški komentatorji sklepajo, da je Netanjahuja razjezila izjava državne sekretarke ZDA Hillary Clinton, ki je zanikala, da bi ZDA glede morebitnega napada na Iran risale "rdeče črte" oziroma dajale ultimat.

Netanjahu je po poročanju tiskovnih agencij in izraelskih medijev v torek na novinarski konferenci v Jeruzalemu dejal, da svet nima pravice Izraelu prepovedati napada na Iran.

"Svet pravi Izraelu, naj čaka, ker je še čas. Zanima me, kaj naj čakamo in do kdaj? Tisti v mednarodni skupnosti, ki nočejo risati rdeče črte za Iran nimajo nobene pravice postavljati rdeče luči pred Izrael. Če Iran ve, da ni rdeče črte ... Kaj bo storil? Natančno to, kar dela. Neovirano nadaljuje v smeri pridobitve jedrskih zmogljivosti in od tam do bomb," je dejal.

Izjava je imela velik odmev v ZDA, čeprav si je v Obamovi administraciji nihče ni upal odkrito komentirati. Iz Bele hiše je prišla le potrditev, da je Netanjahu zaprosil za srečanje z Obamo ob robu splošne razprave zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku, a ostal praznih rok.

Ni zavrnitev, temveč gre za neskladje urnikov

Bela hiša trdi, da ne gre za zavrnitev, ampak za neskladje urnikov. Obama bo v New Yorku 24. in 25. septembra, Netanjahu pa pride kasneje.

Netanjahu naj bi se bil pripravljen srečati z Obamo tudi kasneje v Washingtonu, vendar je predsednik zaradi volilne kampanje preveč zaseden.

Republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney, ki je doslej kritiziral Obamovo politiko do Irana, se v torek še ni postavil na stran Netanjahuja, ker sta oba z Obamo obljubila, da bo 11. september dan spomina na žrtve terorističnih napadov leta 2001.

Z Netanjahujem pa se je nemudoma strinjal nekdanji veleposlanik ZDA pri ZN John Bolton, ki je za televizijo Fox obenem kritiziral Obamo, češ da nima časa za srečanje s premierom Izraela.

Kritik iz domačih logov pa je bil deležen tudi Netanjahu. Obrambni minister Ehud Barak je izjavil, da je treba nesporazume z ZDA reševati za zaprtimi vrati, pri čemer se ne sme pozabiti, da so ZDA glavni zaveznik Izraela.

Ali Netanjahu tvega dobre odnose z ZDA?

Vodja opozicije Šaul Mofaz pa je menil, da je Netanjahu tokrat pregloboko segel v ameriško volilno skrinjico in tvega dobre odnose z najtesnejšo strateško zaveznico Izraela.

Netanjahu in Obama sicer nikoli nista imela pristnih osebnih odnosov. Ima pa Netanjahu precej boljše odnose z Romneyjem. S tem precej tvega, če bo Obama ponovno izvoljen, čeprav se glede ameriških zagotovil izraelski varnosti nima ničesar bati.

Obrambni minister ZDA Leon Panetta je v torek zjutraj na televiziji CBS pojasnil, da bodo imele ZDA čas za napad na Iran še leto dni po tistem, ko bo Teheran morda sprejel odločitev, da izdela jedrsko bombo. Zagotovil je, da imajo na voljo dobre obveščevalne vire in bodo vedeli, če bo takšna odločitev sprejeta.

Obamova politika je nadaljevanje pritiska na Iran z gospodarskimi sankcijami, kar pa je za Izrael, ki bo s strani Irana najbolj ogrožen, prepočasi.

Obama pa si pred volitvami nikakor ne želi zaostrovanja z Iranom, ki bi lahko vplivalo na rast cen nafte in upočasnitev že tako počasne gospodarske rasti v ZDA. Ob vseh kritikah ZDA pa tudi Izrael doslej še ni povedal, kaj bo tista prelomnica v iranskem programu, ki bo izzvala napad.