Nacionalni raziskovalni svet, ki je del Nacionalne akademije za znanost, sicer pa telo, ki ga je ustanovil kongres za znanstveno in tehnično svetovanje vladnim agencijam, v poročilu ugotavlja, da je treba spremeniti smer in izboljšati sistem. ZDA imajo trenutno dve bazi s prestreznimi raketami, ki bi lahko teoretično sestrelile rakete dolgega dosega iz odpadniških držav, kot sta Severna Koreja in Iran.

Ameriški protiraketni sistem sicer že od decembra 2008 v preizkusih ni uspel sestreliti napadalne rakete, četudi so bili testi hudo prirejeni v korist obrambe. Pri protiraketni obrambi gre za nekaj podobnega, kot poskusiti zadeti izstreljeni naboj iz pištole z nabojem iz druge pištole. Tudi brez posebne znanosti je jasno, da to razen v hollywoodskih filmih ni enostavno.

Vojaki in znanstveniki predlagajo, da ZDA razvijejo nove, hitrejše prestrezne rakete in postavijo baze tudi na severovzhodu ZDA. Menijo, da bo lahko Iran čez deset ali več let razvil raketno tehnologijo, ki bo sposobna premagati sedanjo šibko obrambo.

ZDA so doslej za protiraketno obrambo porabile več kot 200 milijard dolarjev. Začelo se je z zamislijo predsednika Ronalda Reagana v 80. letih prejšnjega stoletja.

Za razliko od naslednikov Reagan ni skrival, da je njegova "vojna zvezd" iz katere se je razvil projekt protiraketne obrambe, namenjen Sovjetski zvezi. Administracija predsednika Georgea Busha in njegovega naslednika Baracka Obame pa trdi, da je sistem namenjen obrambi pred Iranom in Severno Korejo, ki nimata zmogljivosti za tovrstne napade na ZDA, ampak bi jih lahko teoretično imela v prihodnosti.