"Moja misija je oživitev gospodarstva, časovni okvir pa sta dve leti," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Predsednik, čigar priljubljenost v javnosti po majskem prevzemu položaja nezadržno pada, je zavrnil kritike o svoji nedejavnosti. "Vlada ni izgubljala časa. Reagirala je hitro," je dejal, hkrati pa poudaril, da ne more delati čudežev.

"Ne morem v nekaj mesecih narediti tistega, česar moji predhodniki niso storili v zadnjih petih ali desetih letih," je dejal.

Predsednik je povedal, da bo vlada konec meseca predstavila proračun za prihodnje leto, pri čemer bo cilj, da se proračunski primanjkljaj s sedanjih 4,5 odstotka bruto domačega proizvoda zniža na tri odstotke BDP.

Niti enega evra več

"V letu 2013 ne bomo zapravili niti evra več kot v letu 2012," je zatrdil Francois Hollande.

Da bi znižali proračunski primanjkljaj, vlada načrtuje, da bodo prihodnje leto iz naslova davkov zbrali 20 milijonov evrov več, od tega polovico na račun posameznikov in polovico na račun podjetij. Del sredstev naj bi prispevali tudi najbogatejši.

Francoski predsednik je namreč zatrdil, da bo vztrajal pri uvedbi 75-odstotne obdavčitve najbogatejših, to je tistih, ki letno zaslužijo prek milijona evrov, je pa dodal, da bo ta ukrep časovno omejen, medtem ko izjem, denimo za športnike ali umetnike, ne bo.

Davek naj bi zadeval med 2000 in 3000 ljudi, njegov namen pa je tudi dati zgled, je dejal Hollande. "Smer je okrevanje Francije," je dejal v intervjuju za televizijo TF1 in dodal, da bo tako smer kot ritem določil on. "Moja misija je okrevanje, rok pa dve leti," je dodal in zanikal govorica, da vlada dela zelo počasi.

Hollande, ki se je v glave Francozov zdaj zapisal kot nekdo, ki "ne mara bogatih", je še dodal, da bo dodatnih 10 milijard evrov zbral z davki na nepremičnine – predvsem pri bogatih, 10 milijard od podjetnikov, 10 milijard pa jih mora privarčevati na proračunu.

V soboto je v Franciji odjeknila novica, da je zaradi napovedi višje obdavčitve bogatih direktor družbe, ki ponuja luksuzne izdelke, LVMH, sicer pa eden najbogatejših Francozov Bernard Arnault, zaprosil za belgijsko državljanstvo.

Bogati zaradi davkov odhajajo iz države

"Pretehtati mora, kaj pomeni zaprositi za drugo državljanstvo, saj smo ponosni, da smo Francozi," je na novinarsko vprašanje o tem odvrnil Hollande.

Arnault je sicer po poročanju AFP v nedeljo zatrdil, da bo ostal davčni zavezanec v Franciji in da bo izpolnil vse obveznosti do svoje države. Dvojno državljanstvo naj bi želel iz osebnih razlogov.

Pomembna skrb bo, je poudaril Hollande, tudi znižanje brezposelnosti. Trenutno so namreč brez dela trije milijoni Francozov, predsednik pa napoveduje, da bodo posebno pozornost namenili mladim iskalcem zaposlitve.

Medtem ko je stopnja brezposelnosti v Franciji 10-odstotna, je med mladimi do 25. leta skoraj 23-odstotna.

Hollande je predstavil tudi nove, znižane napovedi gospodarske rasti za leto 2013. Rast BDP naj bi prihodnje leto dosegla največ odstotek, še bolj verjetno pa bo le okoli 0,8-odstotna, je dejal. Doslej je sicer francoska vlada za leto 2013 napovedovala 1,2-odstotno rast.