Kanada je izgnala iranske diplomate in zaprla veleposlaništvo v Iranu

Ottawa je včeraj zaprla svoje veleposlaništvo v Iranu in izgnala iranske diplomate iz Kanade, je v sporočilu za javnost sporočil kanadski zunanji minister John Baird. Sporočilo med drugim obsoja podporo Irana sirskemu režimu ter grožnje Izraelu, pri tem pa izraža zaskrbljenost nad položajem kanadske diplomatske misije v Iranu.

Kaj točno je sprožilo odločitev Kanade, ni jasno. Baird je sicer sporočil, da je vse kanadsko osebje veleposlaništva v Teheranu že zapustilo Iran, iranski diplomati pa imajo na voljo pet dni časa, da zapustijo Ottawo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Baird je v sporočilu med drugim še zapisal, da iranska vlada predstavlja danes največjo grožnjo globalnemu miru in varnosti. Iran je ob tem obtožil, da nudi vedno večjo vojaško pomoč režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada in da zavrača spoštovanje resolucij ZN glede spornega iranskega jedrskega programa.

Teheran je po besedah Bairda tudi med najhujšimi kršitelji človekovih pravic, poleg tega pa stalno grozi obstoju Izraela ter nudi zatočišče in gmotno podporo terorističnim skupinam. Iranski režim po mnenju Bairda tudi ne spoštuje dunajske konvencije in njenih zagotovil o zaščiti diplomatskega osebja.