Po navedbah policije je moški med polnočnim slavjem stranke streljal na strankine podpornike in pri tem ubil eno osebo, eno pa ranil. Ali je bila tarča napada voditeljica stranke Pauline Marois, ki bo po zmagi svoje stranke postala prva premierka v zgodovini Quebeca, še ni znano. Policija je še sporočila, da je napadalec star 50 let in da njegov motiv še ni znan. Je pa moški ob aretaciji v francoščini vpil: "Angleži se prebujajo!", poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Do streljanja je prišlo ravno med govorom Maroisove, ki so jo hitro umaknili z odra. 63-letna Maroisova se je po streljanju vrnila na oder in množico zaprosila, naj se mirne razide.

Pauline Marois bo na premierskem položaju nasledila liberalca Jeana Charesta, ki je bil na čelu te edine frankofonske province v Kanadi skoraj deset let. Liberalci so tokrat na volitvah pristali na drugem mestu in prejeli 30 odstotkov glasov podpore ali 46 poslanskih mandatov. Nova stranka, Koalicija Prihodnost Quebec, je dobila 27 odstotkov ali 20 sedežev, prav tako separatistična Solidaren Quebec pa dva poslanska mandata.

Ker Quebeška stranka ni osvojila večine v parlamentu, bo po mnenju poznavalcev prisiljena v oblikovanje manjšinske vlade, prav zaradi tega pa ni v bližnji prihodnosti pričakovati, da bi v provinci kmalu pripravili referendum o samostojnosti Quebeca. Je pa več avtonomije za provinco vendarle visoko na programu zmagovite stranke.

Maroisovi sta zmago že čestitala tako njen predhodnik Charest kot kanadski premier Stephen Harper.

"Rezultati teh volitev kažejo na dejstvo, da je prihodnost Quebeca znotraj Kanade," je dejal Charest. Harper pa je poudaril, da rezultati volitev ne kažejo na to, da bi večina Quebečanov zagovarjala samostojnost.

V Quebecu so doslej pripravili dva referenduma o samostojnosti, leta 1980 in 1995. Na zadnjem so tesno slavili nasprotniki, trenutno javnomnenjske raziskave pa kažejo, da ločitev od Kanade podpira manj kot 30 odstotkov volivcev.