Preoblikovanje vlade, ki naj bi tri leta pred naslednjimi volitvami dalo nov zagon konservativcem, ni prizadelo njenih ključnih akterjev, kot so minister za finance George Osborne, ministrica za notranje zadeve Theresa May in zunanji minister William Hague. Tudi ministra za izobraževanje Michael Gove ter za delo Iain Duncan Smith ostajata na položajih.

Politične komentatorje je presenetila premestitev Hunta na pomembnejši položaj, piše francoska tiskovna agencija AFP. Zaradi kritik, da naj bi iz njegove pisarne vodilnim v News Corporation predajali zaupne informacije glede njihove namere za prevzem britanskega televizijskega giganta BSkyB, so namreč že pred meseci ugibali o njegovi odstavitvi.

News Corporation je moral julija lani odstopiti od načrtovanega, skoraj deset milijard evrov vrednega prevzema BSkyB - potem ko je izbruhnila afera z vdiranjem v telefone znanim osebnostim in drugim medijsko zanimivim ljudem s strani novinarjev njegovega tabloida News of the World. News Corporation sicer že ima v lasti 39 odstotkov BSkyB.

Hunt je na čelu ministrstva za zdravje nasledil Andrewa Lansleyja, ki pa bo po novem vodja spodnjega doma britanskega parlamenta, kjer bo nasledil sira Georgea Younga.

Na čelu pravosodnega ministrstva je Kennetha Clarka zamenjal dosedanji državni sekretar na ministrstvu za delo Chris Grayling. 72-letni Clark, ki je bil minister v vseh konservativnih vladah v zadnjih štirih desetletjih, bo po novem le minister brez listnice, je pa že zanikal, da bi bilo to zanj ponižujoče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Položaj ministrice za promet je za manj pomemben položaj ministrice za mednarodni razvoj po manj kot letu dni zamenjala Justine Greening, ki se je izpostavila s svojim ostrim nasprotovanjem novi vzletni stezi na londonskem letališču Heathrow.

Vlado sta med drugim zapustili ministrica za okolje Caroline Spelman in za Wales Cheryl Gillan, pridružili pa sta se ji Maria Miller in Theresa Villiers, prva kot nova ministrica za kulturo in druga kot ministrica za Severno Irsko. Seyeedo Warsi je na položaju sopredsedujoče Konservativni stranki nasledil dosedanji minister za stanovanja Grant Shapps.