Pomočnik generalnega sekretarja zveze Nato, pristojen za operacije, Stephen Evans je spomnil, da zavezništvo v Afganistanu bije najpomembnejšo operacijo v svoji zgodovini, ki je že terjala veliko žrtev. Po letu 2014 bo Afganistan v celoti odgovoren za svojo varnost, kar pa ne pomeni, da se bo Nato odpovedal Afganistanu. Tudi po letu 2014 bodo pomagali uriti afganistanske sile in nadaljevali s širšim sodelovanjem z Afganistanom, je zagotovil Evans.

Zdaj so v procesu tranzicije, kar pomeni, da odgovornost za varnost prenašajo na afganistansko vojsko. Petdeset odstotkov Afganistancev ali celo nekoliko več že živi na območjih, kjer za varnost skrbijo afganistanske sile, je navedel Evans in dodal, da bodo Afganistanci do sredine leta 2013 večinoma že skrbeli za varnost, a jim bo Nato pri tem še pomagal.

Generalni sekretar Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Lamberto Zannier, ki je vodil razpravo o srednji Aziji in Afganistanu po letu 2014, je opozoril, da bo za obdobje po letu 2014 ključno sodelovanje držav v regiji. Kot je dejal, je stabilen Afganistan tudi v njihovem interesu. Zelo pomembno se mu zdi gospodarsko sodelovanje, pa tudi krepitev demokratičnih institucij, boj proti terorizmu, trgovini z ljudmi in korupciji ter krepitev nadzora na mejah.

Generalni direktor za gospodarske zadeve na afganistanskem zunanjem ministrstvu Wahidullah Waissi je med ovirami za nadaljnji razvoj izpostavil pomanjkljivo infrastrukturo, korupcijo in politično nestabilnost. Tudi on rešitev vidi v regionalnem sodelovanju, predvsem gospodarskem, pri čemer je kot pomembno izpostavil tudi podporo regionalnih organizacij.

Predstavnik Japonske agencije za mednarodno sodelovanje, pristojen za Afganistan, Jošikazu Jamada se boji, da bo Afganistan po odhodu sil Isaf deležen manj razvojne pomoči in da se bo gospodarski položaj v državi poslabšal. Omenjena agencija Afganistanu med drugim pomaga pri obnovi države in urjenju varnostnih sil, po letu 2014 pa se nameravajo osredotočiti na kmetijstvo in razvoj podeželja ter urbanizacijo.

Afganistanu pomaga tudi Indija, še posebej pri infrastrukturnih projektih in izobraževanju, pa tudi s humanitarno pomočjo in razvojnimi projekti v lokalnih skupnostih, je pojasnil posebni odposlanec v kabinetu predsednika indijske vlade Satinder Lambah. Velik potencial za nadaljnjo krepitev sodelovanja vidi v energetiki, šolstvu in medicini.

Direktorica Organizacije za raziskave miru in solidarnosti ter članica izvršnega odbora direktorjev pri Mreži žensk Afganistana Mahbouba Seraj pa je opozorila na vse pomembnejšo vlogo žensk v Afganistanu. Ženske, ki so najbolj ranljive, bi rade igrale konstruktivno vlogo v družbi, a morajo za to biti boj s politiko in kulturo.

Serajeva je spomnila, da je svet za Afganistan storil veliko dobrega, a nekaj stvari kljub temu ne deluje. Pri tem je izpostavila korupcijo. Kot pravi, se zaradi nje ne da storiti nič, saj se denar ne porabi za prave stvari. Prepričana je, da bi moral biti boj proti korupciji v deželi pod Hindukušem prioriteta številka ena.