Umor se je zgodil 22. avgusta oziroma pet dni po obsodbi treh članic skupine Pussy Riot na dveletno zaporno kazen s prisilnim delom.

Kot je danes sporočil ruski preiskovalni odbor, je Danilevski priznal, da se je videval z 38-letno žensko in jo po sporu glede denarja in počitniških načrtov zabodel do smrti. Po navedbah preiskovalcev je zatem ubil še njeno 76-letno mater, ki je bila priča sporu. Policija je ob tem dodala, da dvojni umor ni bil povezan s primerom skupine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preden je zapustil kraj zločina v mestu Kazan v osrednjem delu Rusije, je trupli žrtev v njunem stanovanju namestil tako, da bi bilo videti, kot da gre za obreden umor, prav tako pa je s krvjo žrtev na zid napisal "Osvobodite Pussy Riot".

Več ruskih spletnih portalov je sicer za umor žensk odkrito obtožilo privrženca skupine.

Odvetnik zaprtih članic Pussy Riot Nikolaj Polozov je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da je to, kar se je zgodilo v Kazanu, "grozljivo", ter menil, da gre "ali za strašansko provokacijo ali pa za psihopatski" primer. Kasneje je izrazil tudi obžalovanje, "da neki čudaki uporabljajo ime skupine Pussy Riot".

Članice Pussy Riot so bile v sredini avgusta spoznane za krive huliganstva in spodbujanja verskega sovraštva ter obsojene na dve leti zapora, ker so v osrednji moskovski katedrali izvedle "punkovsko molitev" proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in Ruski pravoslavni cerkvi. Razsodba je sprožila ostre proteste v ruski civilni družbi in tudi v tujini.