Kot je sicer prepričana Yujeva, Wang zaradi širjenja prodemokratičnih esejev ne bi smel v zapor, saj ni zagrešil nobenega kaznivega dejanja, temveč je zgolj izrazil svoje stališče, poroča francoska tiskovna agencija AFP

Wanga so prijeli septembra 2002 in ga obsodili zaradi spodbujanja prevrata državne oblasti, obtožbe, ki se je kitajske oblasti pogosto poslužijo pri kaznovanju političnih kritikov. Wang je namreč preko elektronske pošte in posameznih Yahoojevih skupin širil prodemokratične eseje.

Po navedbah zagovornikov človekovih pravic eden izmed esejev vsebuje zapis: "Brez večstrankarskega sistema, svobodnih volitev in ločitve oblasti je vsakršna politična reforma goljufiva," poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Zaradi sodelovanja s kitajskimi oblastmi je sicer Yahoo naletel na vrsto kritik in obsodb ameriških kongresnikov in zagovornikov človekovih pravic.

Podjetje je namreč poleg v primeru Wanga posredovalo dokaze tudi proti pesniku in aktivistu Shi Tau, ki je bil leta 2005 obsojen na deset let zapora zaradi uhajanja državnih skrivnosti, potem ko je razposlal elektronsko sporočilo z informacijami o zatrtju prodemokratčinih aktivistov.

Podjetje se je kasneje pisno opravičilo in z družinami prizadetih sklenilo dogovor o odškodnini.