Kot ob tem navaja ameriška tiskovna agencija AP, sirska opozicija sicer ostaja močno razdrobljena, tako da še zdaleč ni jasno, ali je mogoče oblikovanje prehodne vlade v bližnji prihodnosti sploh pričakovati.

A Hollande je z omenjeno izjavo, ki jo je podal na srečanju s francoskimi veleposlaniki, očitno želel dati spodbudo sirski opoziciji, naj se oblikovanja tovrstne vlade loti.

"Francija poziva sirsko opozicijo, da oblikuje vse vključujočo in reprezentativno prehodno vlado, ki bi lahko postala legitimen predstavnik nove Sirije," je namreč dejal francoski predsednik. Kot je dodal, v pospešitev "tega koraka vključujemo naše arabske partnerje".

Dejal je tudi, da bi bila uporaba kemičnega orožja s strani režima legitimen razlog za posredovanje tujine v Siriji. Ocenil pa je tudi, da nasprotovanje Rusije in Kitajske zaostritvi drže do režima v Damasku v VS ZN slabi Združene narode, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Sicer pa si Francija po njegovih besedah v sodelovanju s partnerji prizadeva za čimprejšnjo vzpostavitev tamponskih območij znotraj Sirije, kjer bi sprejeli ljudi, ki so bili zaradi nasilja primorani zapustiti domove, s tem pa preprečili naval sirskih beguncev v sosednje države. Vzpostavitev tovrstnih območij je pred dnevi predlagala Turčija.