Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdila odvetnica obrambe Violeta Volkova, so pritožbo danes vložili na sodišču. "Vsi papirji so v redu. Edino vprašanje je, ali bomo morali kasneje vložiti še kakšno dodatno zadevo," je dejala.

Pritožbo so odvetniki vložili dan po tem, ko je uporniška skupina v nedeljo na Twitterju razkrila, da sta dve članici, ki ju išče policija, zapustili državo, da bi v tujini "rekrutirali tuje feministke za pripravo novih protestov". V Rusiji naj bi vseeno ostajalo še 12 članic Pussy Riot.

Na spornem protestnem nastopu februarja v osrednji moskovski cerkvi je namreč sodelovalo pet članic Pussy Riot, tri med njimi pa so bile aretirane in pred dobrim tednom dni tudi obsojene. Ruski preiskovalci so minuli teden sporočili, da so uvedli novo preiskavo proti Pussy Riot.

Celo ko je moskovska sodnica trojici brala sodbo, je ena od članic, ki je uspela zbežati, na balkonu stanovanjskega bloka nasproti sodišča odigrala novo pesem skupine "Putin neti ogenj revolucij".

Punkovska zasedba je 21. februarja v osrednji pravoslavni cerkvi v Moskvi, katedrali Kristusa Odrešenika, z barvastimi kapucami čez obraz izvedlo punk molitev. V njej so Devico Marijo prosile, naj Rusijo reši Putina, in obsodile Rusko pravoslavno cerkev "poveličevanja gnilih diktatorjev".

Tri članice Pussy Riot - 24-letno Marijo Aljohino, 23-letno Nadeždo Tolokonikovo in 29-letno Jekaterino Samučevič - je sodišče zaradi spornega protesta spoznalo za krive huliganstva iz verskega sovraštva in jih obsodilo na dve leti zapora v delovnem taborišču.

Obsodba je tako v Rusiji kot drugod po svetu naletela na močno neodobravanje. Članicam skupine je sicer sprva grozilo do sedem let zapora, a je tožilstvo nato zahtevalo tri leta, sodnica pa se je odločila za dve leti.