Obama je zanikal, da bi v pogovor za AP privolil zato, da odvzame nekaj pozornosti Romneyu. Ta bo namreč v prihajajočem tednu, ko bo na Floridi potekala nacionalna konvencija republikanske stranke, na kateri mu bodo uradno podelili predsedniško nominacijo, v središču pozornosti ameriške javnosti. Konvencijo so sicer danes za en dan preložili zaradi orkana Isaac, ki se bliža Floridi.

Kljub temu pa Obamov program jasno kaže, da bo skušal predsednik v prihodnjih dneh s številnimi nastopi po ZDA Romneyu ukrasti vsaj del pozornost. Podobno bo sicer počel tudi Romney v času demokratske konvencije, ki bo potekala od 3. do 6. septembra v Severni Karolini.

"Poznam Romneyeva skrajna stališča"

Obama o Romneyu osebno ni imel slabih besed, morebitnim pohvalam pa se je izognil z besedami, da ga ne pozna. Vendar pa je dejal, da pozna Romneyeva skrajna stališča, ki jih bo v primeru izvolitve za predsednika vsilil ZDA. Med temi je izpostavil davčne olajšave vse povprek, ki bodo pomagale bogatim na račun vseh ostalih ter bodo zvezni proračun stale 5000 milijard dolarjev.

Romney prav tako nasprotuje vlaganju v alternativne vire energije, Obama pa tudi ne dvomi, da bodo republikanci v kongresu v primeru Romneyeve zmage skušali ženskam odvzeti pravico do splava.

Glede slednjega je republikance v neroden položaj nedavno spravil kandidat za senatorja iz Missourija Todd Akin z izjavo, da pravica do splava ni potrebna, saj da lahko žensko telo v primeru posilstva samo zavrne nezaželeno nosečnost.

Oktobra tri predvolilna soočenja

Obama še meni, da se Romney zapleta z izjavami, ki nimajo nobene podlage v dejstvih in ga bodo preganjale na televizijskih soočenjih. Obama in Romney bosta imela namreč oktobra tri predvolilna soočenja. Predsedniškega kandidata republikancev je poleg tega obtožil, da nima nobenih novih idej, ki bi pomagale srednjemu razredu.

Obama sicer ne dvomi, da bo po novembrskih volitvah lažje sprejemati kompromise s kongresom, saj se republikancem ne bo treba več neprestano truditi, da ga premagajo, ker imajo lahko predsedniki v ZDA pač le dva mandata. Optimistično je menil, da je med republikanci dovolj takih, ki so pripravljeni na kompromise, kot je tudi on sam. Celo na takšne, ki bodo razburili demokrate, je dodal, a ni šel v podrobnosti.

Ankete napovedujejo tesno tekmo

Ankete napovedujejo tesno tekmo med Obamo in Romneyem, pri čemer gospodarstvo ostaja največji "mlinski kamen" okrog predsednikovega vratu. Obama je priznal, da glede gospodarstva niso tam, kjer bi morali biti, vendar pa je prepričan, da bi Romneyeva zmaga zadeve za družine srednjega razreda le še poslabšala.

Kot je dejal, bi razumel glas za Romneya, če bi ta ponudil konkretno pomoč srednjemu razredu, a tega ni storil. Obenem je predsednik sebe postavil v vlogo branilca interesov srednjega razreda. Romney, ki ne želi objaviti svojih davčnih napovedi, bi po Obamovih besedah vse skupaj le še poslabšal z davčnimi olajšavami za bogate.