"Sirski nacionalni svet poziva ZN, njegove agencije za pomoč in človekove pravice, ter Arabsko ligo in Organizacijo islamskega sodelovanja, naj s hitrim posredovanjem rešijo ljudi, oblegane v Homsu, in preprečijo katastrofo," je organizacija zapisala v sporočilu za javnost.

Član sveta Naji Tayyra je za nemško tiskovno agencijo dpa pojasnil, da je tveganje največje v nemirnih provincah. "Še posebej v tem času je tveganje največje v Homsu, ki ga režimske sile oblegajo že več kot 80 dni," je poudaril. "Vse poti za dobavo zalog Homsu so prekinjene, ujeti prebivalci pa se soočajo s hudo nevarnostjo."

Mesto Homs, kjer je vzplamtel upor proti predsedniku Bašarju al Asadu, je prizorišče nekaterih najhujših spopadov med silami režima in opozicijo v zadnjih mesecih. Danes so sicer vladne sile znova začele z obstreljevanjem upornikom naklonjenih predelov predmestja prestolnice Damask in jugovzhodne province Dara, poročajo opozicijski aktivisti.

V Siriji je bilo v petek ubitih vsaj 210 ljudi, od tega vsaj 50 na obrobju Damaska, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Kljub nadaljevanju nasilja je danes Sirijo zapustil še zadnji pripadnik ekipe opazovalcev ZN, ki jim ni uspelo zajeziti izbruha državljanske vojne. Kot zadnji je v Libanon odpotoval vodja misije, generalpolkovnik Babacar Gaye, ki ob tem ni želel dajati izjav. Misija je sicer uradno svoje delo zaključila prejšnjo nedeljo, Gaye pa je v državi še ostal zaradi nekaterih sestankov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.