V ameriškem centru za orkane so pojasnili, da je nevihta skoraj dosegla moč orkana, ko je njeno oko doseglo ozemlje Haitija.

V tej otoški državi še vedno okoli 400.000 ljudi živi v začasnih šotorskih naseljih, potem ko so po uničujočem potresu, ki je terjal 250.000 življenj in razdejal prestolnico Port-au-Prince, ostali brez strehe nad glavo. Oblasti naj bi sicer že pripravile začasna zatočišča, kjer bodo prebivalcem zagotavljali hrano in odeje.

Haitijski premier Laurent Lamothe je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil, da je celotna vlada skupaj z varnostnimi silami v stanju pripravljenosti.

Medtem se zdravstveni strokovnjaki bojijo, da bi lahko tropska nevihta občutno poslabšala že tako slabe higienske razmere, v katerih živijo tisti brez strehe nad glavo. Prišlo bi lahko na primer do okužbe vode. "Izogniti se moramo tveganju za izbruh kolere," je opozorila predstavnica Svetovne zdravstvene organizacije Lea Guido.

Isaac je sicer v petek oplazil južno obalo Dominikanske republike in s sabo prinesel obsežno deževje. Po ocenah strokovnjakov se bo po Haitiju nevihta premaknila prek vzhodnega dela Kube proti Mehiškemu zalivu. Ameriško Florido bi lahko dosegla v obliki orkana, poroča ameriška tiskovna agencija AP.