O odprtih vprašanjih iranskega jedrskega programa sta se danes s predstavniki Irana pogovarjala glavni inšpektor IAEA Herman Nackaerts in namestnik vodje IAEA Rafael Grossi. Pogovarjali so se o dogovoru, ki bi inšpektorjem IAEA omogočil večji dostop do iranskih jedrskih objektov.

IAEA želi, da bi se z Iranom pogovorili o dokazih, ki nakazujejo obstoj programa za razvoj jedrskega orožja, ki jih je agencija zbrala v dosedanjem delu, ter o obiskih iranskih jedrskih objektov. Pogovori o tem so potekali že več mesecev, vendar pa se o pristopu, kako bi razrešili odprta vprašanja, niso dogovorili.

"Današnji pogovori so bili intenzivni, vendar pa pomembne razlike med Iranom in agencijo ostajajo," je po srečanju povedal Nackaerts. Dodal je še, da novega srečanja za zdaj ne načrtujejo.

IAEA sicer želi tudi, da bi Iran pojasnil, kako je vsaj do leta 2003, morda pa tudi kasneje, izvajal "aktivnosti, pomembne za razvoj jedrske eksplozivne naprave". Agencija želi dobiti dostop do dokumentov in znanstvenikov, ki so sodelovali v tem programu.

Prav tako želi IAEA ponovno poslati svoje inšpektorje na območja, kjer naj bi potekale aktivnosti za razvoj jedrskega orožja, vključno z vojaško bazo v Parčinu pri Teheranu. To območje je IAEA že dvakrat pregledala leta 2005, vendar si ga želi ogledati znova.

Doslej je Iran odločno zavračal vse namige, da razvija jedrsko orožje, in vztrajal, da je njegov jedrski program namenjen miroljubni izrabi jedrske energije. V Teheranu so gladko zavrnili tudi poročilo IAEA iz lanskega novembra, češ da so dokumenti, na katerih so temeljili zaključki agencije o razvoju jedrskega orožja v Iranu, ponarejeni.

Dostop inšpektorjem IAEA bi Iran dovolil le v primeru širšega dogovora o odnosih med IAEA in Iranom, v katerem bi tudi določili pravice agencije pri inšpekcijah v tej islamski državi. A s tem bi lahko inšpektorjem IAEA pomembno zavezali roke, saj potrebujejo neoviran dostop do vsega v državi.