"Ko ste me poklicali, sem bil počaščen in polaskan, a hkrati tudi ponižen in prestrašen. Še vedno sem v teh miselnih okvirih," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Brahimi na današnjem srečanju z Banom in drugimi visokimi predstavniki ZN na sedežu te organizacije v New Yorku.

"Zagotovo se bom kar najbolj potrudil," je še dejal Brahimi v svojem prvem javnem nastopu po imenovanju prejšnji teden. Zagotovil je, da bodo ljudje v Siriji tisti, ki bodo "naši prvi gospodarji" pri iskanju diplomatskih rešitev za končanje leto in pol trajajočega konflikta v Siriji. Interesi Sircev bodo v ospredju in pred vsemi drugimi, je zatrdil.

Brahimi se je sicer že znašel v kočljivem položaju. Režim sirskega predsednika Bašarja al Asada je bil namreč kritičen do njegovih izjav, da v Siriji že divja državljanska vojna. Sirski uporniki so mu po drugi strani zamerili, ker še ni pozval Asada k odstopu.

Vendarle je Ban Brahimiju zagotovil, da ima "polno spoštovanje in podporo" mednarodne skupnosti. Pri tem je sicer znova pozval razdeljeni Varnostni svet ZN, naj vendarle premaga razhajanja glede SIrije, zaradi katerih je konec koncev s položaja odstopil Brahimijev predhodnik Kofi Annan.

Brahimi, nekdanji alžirski zunanji minister, je izkušen diplomat, ki je leta 1989 pomagal tudi pri sklenitvi dogovora za konec državljanske vojne v Libanonu. To naj bi mu zdaj koristilo tudi v Siriji, saj, kot je dejal, "pozna kar nekaj ljudi v Siriji in regiji".

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, bo Brahimi v naslednjem tednu v New Yorku vzpostavil svoj urad ter se pogovoril s predstavniki ZN in drugimi pomembnimi akterji v sirski krizi. V četrtek naj bi sodeloval tudi na seji Varnostnega sveta ZN, ki bo posvečena Siriji in naj bi potekala na ravni zunanjih ministrov.

Iz Sirije pobegnilo že več kot 200.000 ljudi

Zaradi bombardiranja sirske vojske je danes v predmestju Damaska umrlo najmanj 21 ljudi. Agencija Združenih narodov (ZN) za begunce je medtem sporočila, da je zaradi vse ostrejše državljanske vojne iz Sirije moralo pobegniti že več kot 200 tisoč ljudi.

Samo v zadnjih 24 urah je v Turčijo prebežalo več kot 3500 Sircev, kar je ena najvišjih zabeleženih številk po začetku protestov marca leta 2011. "V Jordanijo je v minuli noči prav tako ubežalo rekordnih 2200 ljudi," je povedal visoki predstavnik za področje beguncev v ZN Adrian Edwards.

Po poročanju ZN naj bi v državljanski vojni v Siriji življenje izgubilo že okoli 18 tisoč ljudi. Po besedah protivladnih upornikov je v zadnjih treh dneh bombardiranja predmestja Damaska, Dere umrlo vsaj 70 ljudi, v celotni Siriji pa okoli 220. Katera stran je utrpela več žrtev, ni znano.

Asadove sile poskušajo zopet pridobiti nadzor nad več predmestji sirske prestolnice. V Dero naj bi se po napadih na Asadovo vojsko v preteklih tednih pogosto vračale uporniške sile. V stavbe predmestja, kjer so se skrivali uporniki, je sirska vojska v preteklih dneh izstrelila več raket. "Pod ruševinami stavb se nahaja še več trupel, civilisti poskušajo bežati proti Damasku," je povedal eden izmed aktivistov v Deri.