Kot je sporočila družba Lonmin, proti delavcem, ki nezakonito niso v službi in se ta teden ne bodo vrnili na delo, ne bo uvedla disciplinskih ukrepov. Vse strani pa se po navedbah družbe strinjajo, da je v interesu zaposlenih, družbe in gospodarstva širše, da se stavkajoči vrnejo na delo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Družba je pred tem zagrozila, da bo odpustila 3000 delavcev, ki so 10. avgusta začeli stavko, če se do danes ne bodo vrnili na delo. Prav tako je Lonmin z zagotovili, da bodo poskrbeli za njihovo varnost, na delo skušal privabiti preostalih 25.000 delavcev.

A po pritiskih vlade in sindikatov si je Lonmin očitno premislil in omenjeni ultimat preklical, s tem pa naj bi svojcem žrtev spopadov, ki so med stavko izbruhnili zaradi spora med sindikati, dali več časa za žalovanje.

Sicer se je po navedbah Lonmina do danes na delo vrnila približno tretjina izmed 28.000 zaposlenih. Proizvodnje pa naj v nasprotju s ponedeljkovimi poročili še ne bi obnovili, saj še pregledujejo varnostne ukrepe.

V prvih dneh nezakonite stavke je v spopadih med sindikati umrlo deset ljudi, kar je sprožilo posredovanje policije, ki je posledično minuli četrtek ubila 34 rudarjev.

Skupaj je v nasilju tako umrlo 44 ljudi, južnoafriške oblasti pa so danes identificirale zadnjega izmed ubitih. Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je zaradi najhujšega nasilje v državi od padca apartheida leta 1994 razglasil teden dni žalovanja, v četrtek pa bodo po vsej državi potekale spominske slovesnosti.

Kljub spravnim prizadevanjem oblasti pa so po navedbah virov iz predsednikovega urada številni delavci iz strahu pred novimi spopadi med sindikati še vedno ne upajo vrniti na delo. Tudi danes se je, sicer ob navzočnosti policije, zbralo kakih 500 delavcev, ki so dali vedeti, da se Lonminu ne bodo pustili ustrahovati. "Bolje je stradati doma kot stradati pod zemljo," so med drugim dejali.

Stavka se je namreč začela z zahtevo po 200-odstotnem povišanju plače rudarjev v rudniku Marikana, saj naj plača v višini 4000 randov (390 evrov) ne bi bila pravična.