Ob spremljanju napadov ga je "bolelo v duši"

Hidžab je v prvem javnem nastopu, odkar je minuli teden prestopil na stran upornikov in z družino pobegnil v Jordanijo, še povedal, da ga je "bolelo v duši" ob spremljanju napadov režimskih sil na sirska mesta. "Bil sem nemočen, da bi ustavil nasilje," je dejal.

Ob tem je opozicijo v tujini pozval k skupnemu delovanju, sirsko vojsko pa, naj stoji ob strani svojega ljudstva. Hidžab je dodal, da se pridružuje uporniškemu gibanju, druge politične in vojaške vodje pa pozval, naj zapustijo Asada in njegov režim. "Vojsko spodbujam, naj sledi primeru Egipta ali Tunizije in se postavi na stran svojih ljudi," je zaključil.

V dveh največjih sirskih mestih Damasku in Alepu se medtem stopnjujejo spopadi med režimskimi silami in uporniki. Opozicijska Sirska svobodna vojska je v ponedeljek sporočila, da so njeni borci v vzhodni pokrajini Deir Ezor sestrelili vladno vojaško letalo, pilota pa zajeli.

Državni mediji so po drugi strani poročali, da je letalo strmoglavilo zaradi tehničnih težav in da se je pilot izstrelil. Če se bodo informacije upornikov izkazale za resnične, bo to prva uspešna sestrelitev vladnega letala od začetka konflikta pred 17 meseci.

Od marca lani 23 tisoč smrtnih žrtev

V Damask pa je danes prispela namestnica generalnega sekretarja ZN za humanitarne zadeve Valerie Amos, ki se bo sestala z vodjo sirske diplomacije Validom Mualemom in predsednikom sirskega rdečega križa Abdelom Rahmanom Atarjem.

Odposlanka sirskega predsednika Butaina Šaban je medtem danes prispela v Peking, kjer se bo srečala s kitajskim zunanjim ministrom Yang Jiechijem. Kitajska je ob tem pozvala k takojšnji ustavitvi nasilja in političnem dialogu v Siriji, razmišlja pa tudi o tem, da bi v Peking povabila predstavnike sirske opozicije.

Sirski observatorij za človekove pravice je danes sporočil, da je od začetka vstaje v Siriji marca lani umrlo več kot 23.000 ljudi. Po njihovih podatkih je med žrtvami 16.142 civilistov, 1018 dezerterjev in 5842 vojakov, povzema francoska tiskovna agencija AFP.