Ubili tri otroke

"Vojska je na trg mošeje poklicala vse mlade iz okolice, tja so morali priti z rokami na glavi,“ so sporočili iz Sirskega nacionalnega sveta. Druga opozicijska skupina, Sirski observatorij za človekove pravice, je sporočil, da so sirski vojaki ubili tri otroke, ko so streljali na minibus, na katerem so prebivalci skušali pobegniti iz četrti.

(Foto: AP)

V nedeljo je po državi umrlo vsaj 110 ljudi, je sporočil opozicijski Komite lokalne koordinacije (LCC), večina jih je bila pripadnikov Svobodne sirske vojske. Po drugi strani pa so se nad upornike zgrnile ostre kritike, saj se je na YouTubu pojavil posnetek, kako so z neke stavbe metali trupla Asadovih vojakov.

S stavbe metali trupla poštnih uslužbencev

"Ostro obsojam takšna grozljiva dejanja," je dejal Abdul Hafiz Abdul Rahman, aktivist sirske človekoljubne organizacije MAF. Ko je videl posnetek, je rekel, da se mu zdi, da je del njega umrl in da je sedaj zaskrbljen glede revolucije. Komentiral je tudi en drug posnetek, ki se je na spletu znašel prejšnji mesec, v katerem naj bi uporniki usmrtili nekega sirskega polkovnika. "Res je, da smo sredi vojne, a če delamo takšne stvari, potem postanemo ravno takšni kot ljudje, proti katerim se upiramo." Takšni posnetki sicer spodbujajo trditve sirskega režima, da se bori proti oboroženim "terorističnim" skupinam.

Posnetek, katerega ogled zaradi grozljive vsebine odsvetujemo otrokom, starejšim in bolj občutljivim bralcem, si lahko ogledate tukaj.

Posnetek prikazuje skupino ljudi, zbranih okoli poštnega urada, ki vzklikajo "Allah Akbar!" (Alah je največji, op.p.). Na stopnišču pred stavbo ležijo tri trupla zaposlenih, nato pa nanje z vrha prileti še eno, nakar še eno. Civilisti, povečini državni uslužbenci, so zadnje čase vse pogostejše tarče napadov upornikov. Ti jim zamerijo podporo, ki jo izkazujejo predsedniku Bašarju al Asadu, kaznujejo pa jih na vse možne (in grozljive) načine.

Čeprav avtentičnosti posnetka ni mogoče preveriti, se na forumih postavljajo domneve, da gre za simpatizerje Svobodne sirske vojske.

Nasilje se stropnjuje, na ulicah Sirije je vse več trupel. (Foto: Reuters)

Streljajo na vse, kar se premika

Danes pa uporniki poročajo o "masakru", ki so ga v Damasku povzročile sirske vojaške sile. Asadove sile so zgodaj v ponedeljek na vhodu v četrt Jdeidet Artouz ubile vsaj deset ljudi, a se prebivalcem ni uspelo niti prebiti do trupel, saj so "sile režima streljale na vse, kar se je premikalo", so sporočili iz LCC-ja. Po njihovih podatkih je tako samo danes življenje izgubilo 17 ljudi. Podobne zgodbe pripovedujejo po celotni Sirji.

Nasprotujoče si trditve o strmoglavljenem lovcu

Na vzhodu Sirije naj bi strmoglavilo vojno letalo, vzrok pa naj bi bile tehnične težave, poročajo državni mediji. Uporniki trdijo nasprotno, da so na omenjenem območju oni sestrelili vojaško letalo.

Strokovnjaki, ki so pregledali posnetke upornikov, so potrdili, da kamuflažne barve in oznake ustrezajo tistim, ki jih imajo sirska vojna letala. Iskanje pilotov, ki sta zapustila letalo, še poteka.

Po poročanju državne tiskovne agencije Sane naj bi bilo letalo na "rutinski misiji ali treningu", uporniki pa so že dodali, da so ujeli enega izmed pilotov, ki se je izstrelil iz letala, vendar niso ponudili nobenih dokazov, ki bi to potrjevali.

V Damasku racija in napadi sirskih vladnih sil

Sirske režimske sile so danes v Damasku bombardirale položaje opozicijskih upornikov in v množični raciji v središču mesta preiskale prebivalce. Medtem se v Alepu nadaljujejo spopadi za nadzor mesta. V Savdsko Arabijo, kjer bo v torek potekal vrh Organizacije islamskega sodelovanja o Siriji, pa prihajajo zunanji ministri arabskih držav.

Sirske vladne sile so danes izvedle racije v hišah in trgovinah v starem mestnem jedru Damaska in tudi v drugih delih prestolnice. Gre za največjo tovrstno operacijo vladnih sil, odkar se je marca lani začel upor proti režimu.

Iz Sirskega observatorija za človekove pravice so sporočili, da so v raciji prijeli 21 ljudi, varnostne sile pa so tudi preiskale pokopališče, da bi našle orožje. Po podatkih observatorija je samo na območju Damaska v zadnjih dveh dneh v nasilju umrlo 45 ljudi, od tega 36 civilistov.

Opozicijski uporniki pa so sporočili, da so na vzhodu Sirije danes sestrelili vojaško bojno letalo in ujeli pilota. Prav tako so mednarodno skupnost pozvali k vzpostavitvi območja prepovedi preletov nad Sirijo, da bi lažje nadaljevali z bojem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podporo Siriji izrazila tudi Severna Koreja

Po državi se medtem srditi boji nadaljujejo, ljudje bodisi umirajo ali pa so ranjeni, po mestih ni vode in elektrike, primanjkuje tudi hrane in zdravil.

Državna tiskovna agencija je poročala, da je Severna Koreja izrazila podporo režimu. Voditelj Kim Jong Un in zunanji minister Pak Ui Chun sta ameriško in arabsko politiko, usmerjeno proti Siriji, opisala kot državni terorizem.

Včeraj bi se morali srečati zunanji ministri držav Arabske lige, ki pa so srečanje o konfliktu v Siriji prestavili za nedoločen čas.