Egiptovski predsednik Mohamed Morsi je za vodjo vojaške hunte Mohameda Huseina Tantavija in njegovega namestnika Samija Enana odredil upokojitev, kar je potrdila egiptovska državna televizija. Ob tem je za podpredsednika imenoval sodnika Mahmuda Mekija.

Oba upokojena generala sta danes dobila najvišji državni odlikovanji in postala predsednikova svetovalca.

Morsi želi iz Egipta narediti novo in modernejšo državo

Tantavi, ki je bil v Mubarakovem režimu kar 20 let obrambni minister, po sestopu Mubaraka februarja lani pa je na čelu vplivnega vrhovnega vojaškega sveta 17 mesecev dejansko vodil Egipt, je bil v začetku meseca imenovan za ministra za obrambo.

Danes je Morsi za novega obrambnega ministra imenoval general majorja Abdela Fataha al Sesija, je povedal Jaser Ali na novinarski konferenci, ki jo je v živo prenašala državna televizija.

"To je bila suverena odločitev predsednika, ki želi v vojsko postaviti nekaj novih obrazov, tako pa razviti novo in modernejšo državo," je po javni objavi za Reuters pojasnil tiskovni predstavnik Jaser Ali. "Spopad med novim predsednikom in vojsko je sicer bil pričakovan, a vendarle ne tako hitro," je za Reuters komentiral analitik Gamal Soltan.

Vojski odvzel veliko moči

Poleg tega je Morsi razveljavil dopolnila ustave, ki jo je egiptovska vojska izdala tik pred predsedniškimi volitvami. Z njimi je vojaški svet dejansko uvedel izredne razmere. Z dopolnili si je med drugim do izvolitve novega parlamenta prilastil zakonodajne pristojnosti in nadzor nad proračunom, pa tudi pravico do veta na novo ustavo, ki jo bo spisal poseben odbor po njegovi izbiri.

Hkrati je močno okrnil pristojnosti predsednika. Ta je sicer še lahko imenoval vlado in odstavil ministre, ni pa mogel brez odobritve vojaškega sveta napovedati vojne ali zaprositi vojske za pomoč pri izvajanju notranje varnosti. Odločanje o vsem, kar zadeva vojsko, je bilo namreč v skladu z dopolnili v pristojnosti vojaškega sveta. Do oblikovanja nove ustave bi tako tudi poveljnika oboroženih sil izbral vodja vojaškega sveta, ne pa predsednik.

Zadnja v vrsti odločitev od smrtonosnega napada na Sinaju

Zaenkrat sicer še ni jasno, ali ima predsednik moč upokojiti vodjo oboroženih sil in ali bo Tantavi odredbo sprejel. Sodeč po deklaraciji, ki jo je danes razveljavil, egiptovski predsednik namreč ne more odločati glede namestitev ljudi v vojski, kakor tudi ne glede kakršnihkoli odločitev, povezanih z njo.

Morsi, ki je bil na volitvah izvoljen junija, je sicer pripadnik Muslimanske bratovščine. Odnosi med njimi in vojsko so bili napeti vse od strmoglavljenja nekdanjega diktatorja Hosnija Mubaraka februarja lani.

Današnja odločitev je sicer zadnja v vrsti, ki jih je Morsi sprejel od smrtonosnega napada na egiptovske vojake na Sinajskem polotoku 5. avgusta, v katerem so na meji z območjem Gaze skrajneži ubili 16 vojakov. V sredo je odredil upokojitev vodje obveščevalne službe Murafa Muvafija, ko je izvedel nekaj sprememb v vojski in obveščevalni službi.