Ti dokazi so po njihovem mnenju v nasprotju s prvostopenjsko odločitvijo sodišča, da so Srbi iz Republike srbske krajine med operacijo Nevihta pobegnili zaradi topniških napadov hrvaške vojske, in potrjujejo, da so jih evakuirali na ukaz krajinskih oblasti.

Gre za dokumente, ki obrambi niso bili dostopni v času sojenja, ker jih haaško sodišče ni objavilo. Če bi jih sprejeli, bi lahko vplivali na prvostopenjsko sodbo, menijo odvetniki Gotovine. "Ti dokazi potrjujejo, da je prvostopenjska odločitev sodišča nezanesljiva in nerazumna," je še poudarila obramba.

Vsebina štirih dokumentov javnosti ni znana, ker nosijo oznako "tajno", peti dokaz pa je izjava britanskega generala in strokovnjaka za topništvo Timothya Granvillea-Chapmana, ki postavlja pod vprašaj prekomerno in neselektivno uporabo topništva s strani hrvaške vojske med Nevihto poleti 1995.

Gotovina je bil aprila lani obsojen na 24 let zapora zaradi vojnih zločinov med Nevihto in po njej. Haaško sodišče ga je skupaj z generalom Mladenom Markačem spoznalo za krivega sodelovanja v zločinskem dejanju, katerega cilj je bil prisilno in za vedno odstraniti srbske prebivalce z območij na Hrvaškem.

Glede na razsodbo sodišča sta kriva izgona, deportacije, ropa, uničevanja, umorov, nečloveških dejanj in okrutnega ravnanja, oproščena pa sta bila nasilnega preseljevanja ljudi.

Obramba Gotovine je že 4. novembra lani zahtevala uvrstitev 25 novih dokazov. Pritožbeni svet o tej zahtevi še ni sporočil odločitve.