Ustavno sodišče bi moralo odločitev o referendumu sprejeti danes. Nedeljskega glasovanja se je udeležilo približno 46 odstotkov volivcev, za njegovo veljavnost pa bi morala biti volilna udeležba vsaj 50-odstotna.

Romunska vladajoča Socialnoliberalna koalicija (USL), ki je sprožila postopek proti Basescuju, je v sredo spodbijala rezultate referenduma in trdila, da seznami volilnih upravičencev niso bili posodobljeni.

USL je sodišče zaprosila, naj pri odločitvi namesto podatkov iz uradnega volilnega registra upošteva provizorične podatke lanskega popisa prebivalstva. Izbor podatkov bi lahko spremenil podatek o volilni udeležbi in posledično vplival na veljavnost referenduma.

Preložitev odločitve pomeni, da bo Basescu tudi do nadaljnjega suspendiran, njegovo funkcijo pa bo začasno še naprej opravljal predsednik romunskega senata Crina Antonescuja.

Zaradi prenizke volilne udeležbe je romunska volilna komisija nedeljski referendum o usodi Basescuja razglasila za neveljavnega. Med tistimi, ki so se referenduma udeležili, pa jih je velika večina podprla predsednikovo odstavitev.

Po podatkih volilne komisije je kar 87,52 odstotka udeležencev referenduma glasovalo za odstavitev Basescuja, le 11,15 odstotka pa jih je bilo proti.

Odstavitev Basescuja je parlament na predlog vladajoče levosredinske koalicije USL, ki je predsedniku očitala hude kršitve ustave, sicer izglasoval 6. julija.