Ananov mirovni načrt še vedno najboljše upanje za Sirijo

"Gospod Anan je danes mene in generalnega sekretarja Arabske lige, gospoda Nabila Elarabyja, obvestil, da ne namerava podaljšati mandata posebnega odposlanca ZN in Arabske lige, ki mu poteče 31. avgusta letos,“ je Ban Ki Moon pojasnil v izjavi za javnost ter dodal, da se z Elarabyjem že pogovarjata o tem, kdo bo Anana nadomestil.

"Kofi Anan si zasluži naše občudovanje zaradi nesebičnosti, veščin in prestiža, s katerimi je deloval na tem položaju,“ je dodal. "Še vedno sem prepričan, da prelivanje krvi ni odgovor, vsak takšen dodaten dan bo le še otežil odločitev, državi pa prinesel še več trpljenja,“ je zaključil.

Ban je v izjavi za javnost še dejal, da v Siriji niso sprejeli ponujene roke pomoči, s katero bi nasilje skušali ustaviti z diplomacijo in dialogom. "Še vedno pa je ta načrt najboljše upanje za prebivalce Sirije.“

Anan je po odstopu izrazil upanje, da se bo v Siriji nadaljevalo izpolnjevanje njegovega načrta s šestimi točkami, je pa dodal, da bo njegov naslednik morda moral preizkusiti kakšen nov način reševanja sirske krize.

(Foto: AP)

"Kazanje s prstom in žaljivke"

Na Ananov mirovni načrt, po katerem naj bi se boji v Siriji končali že aprila, so med streljanjem in vedno hujšimi spopadi v Damasku in Alepu pozabili. Vidno vznemirjen Anan je za svoj odstop obtožil "kazanje s prstom in žaljivke“ na Varnostnem svetu ZN.

"Nisem dobil vse podpore, ki bi jo moral glede na primer," je poudaril. Dodal je, da so njegova prizadevanja ovirale delitve v mednarodni skupnosti. "Vse večja militarizacija na terenu in pomanjkanje enotnosti v Varnostnem svetu sta temeljito spremenila mojo vlogo," je še pojasnil Annan.

Ob tem je napovedal, da bo moral sirski predsednik Bašar al Asad prej ali slej odstopiti s položaja.

Ananov cilj je bil z načrtom, sestavljenim iz šestih točk, končati spopade in v Siriji vzpostaviti mir. A nobena od strani (torej uporniške in vladne sile) načrta ni popolnoma sprejela, zaradi česar so se spopadi nadaljevali.

"Nujnost prekinitve ognja ostaja"

V ZDA so za Annanov odstop okrivili Rusijo in Kitajsko zaradi zavračanja resolucij v VS ZN, ki bi bile uperjene proti Asadu. Ananov odstop kaže "neuspeh" Rusije in Kitajske, da bi v VS ZN ukrepali, so sporočili iz Bele hiše.

Tudi v Franciji so mnenja, da je Ananov odstop posledica pat položaja v VS ZN. Gre za odraz "dramatičnega zastoja v reševanju krize", je ocenil francoski zunanji minister Laurent Fabius. "Posebni odposlanec se je umaknil, a nujnost prekinitve ognja ostaja, tako kot je nujen odhod bašarja al Asada in prenos oblasti, ki bi upoštevala vse skupnosti v Siriji," je ocenil.

Ruski odposlanec ZN Vitalij Čurkin je že sporočil obžalovanje Moskve glede Ananovega odstopa. "Razumemo, da je to njegova odločitev,“ je Čurkin povedal novinarjem. "A obžalujemo, da je to storil. Podpirali smo njegove napore. Pred seboj ima na tem položaju še mesec dni časa, ki ga bo, upamo, v teh težkih okoliščinah učinkovito uporabil.“

Britanski premier David Cameron je ocenil, da je zdaj treba okrepiti pritisk na Sirijo. "Iskreno rečeno je to (odstop Anana) dokaz, da proces ne deluje. Ananov plan, s katerim se je sicer močno trudil, ni uspel, saj smo še vedno priča temu strahotnemu prelivanju krvi, temu pokolu," je dejal britanski premier.

Obžalovanje zaradi odstopa Anana so izrazili tudi v Damasku. Zunanje ministrstvo je sicer za odstop Anana okrivilo "države, ki želijo destabilizirati Sirijo" in ki so "ovirale in še vedno ovirajo" mirovno misijo nekdanjega generalnega sekretarja ZN, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izkoreninjenje vsakršne sledi o upornikih

Po poročanju BBC-ja je skupina upornikov blizu Alepa napadla ključno vojaško bazo vladnih sil, pri tem pa so uporabili tank, ki so ga prej vzeli zvestim podpornikom sirskega režima. Uporniki trdijo, da so bombardirali bazo severno od Alepa, iz katere so vojakom dobavljali orožje, pa tudi sprožali letalske napade na območja pod nadzorom upornikov.

Predstavniki Združenih narodov poročajo, da je nasilje v največjem sirskem mestu Alep v zadnjih dneh skokovito naraslo. Sirske vladne sile so začele z dvema operacijama v prestolnici Damask. Cilj operacij je izkoreninjenje vsake sledi o upornikih. Opozicija trdi, da je pri tem umrlo najmanj 70 ljudi.

Enote naj bi opravljale hišne preiskave in zahtevale dokumente ljudi. Veliko ljudi, ki so se jim zazdeli sumljivi, pa so po trditvah opozicije ubili na mestu.

(Foto: Reuters)

Sirska državna televizija poroča, da se je v operacijah predalo "na desetine teroristov", da pa je bilo veliko tudi ubitih.

Medtem pa so uporniki sporočili, da so napadli letališče blizu Alepa. Pri tem so uporabili tank, ki so ga zasegli vojski v zračni bazi Menagh.

Sausan Ghosheh z misije ZN v Siriji je za BBC povedala, da imajo opozicijske sile zdaj v posesti težko orožje, vključno z zajetimi tanki. Obe strani je Ghoshehova pozvala, naj razlikujeta med civilisti in borci v konfliktu.

Mediji medtem poročajo, da naj bi vladne sile v bližini Damaska včeraj ubile 35 ljudi, večina je bila neoboroženih civilistov. Umrli so potem, ko so vladne sile obstreljevale sosesko jugozahodno od središča prestolnice.

Včeraj smo poročali o videoposnetku, ki je zaokrožil na spletu. Posnetek prikazuje usmrtitev štirih Asadovih lojalistov.

ZN: Ljudje v Siriji bodo potrebovali pomoč v obliki hrane

Trije milijoni Sircev zaradi državljanske vojne, ki divja v državi, potrebujejo hrano in pomoč za kmetovanje, v danes objavljenem poročilu opozarja Svetovna organizacija za prehrano in kmetijstvo (FAO).

V regijah, ki jih je nasilje najhuje prizadelo, za prihodnje tri mesece do pol leta nujno pomoč v hrani potrebuje 1,5 milijona ljudi. Mednarodna pomoč pa bo treba zagotoviti še za nadaljnjih dvanajst mesecev, ker bi lahko število tistih, ki jo bodo potrebovali, naraslo na tri milijone, ocenjuje organizacija s sedežem v Rimu.

(Foto: AP)

Sirsko kmetijstvo je zaradi 16 mesecev trajajočega konflikta v državi izgubilo 1,8 milijarde dolarjev (okoli 1,5 milijarde evrov), navaja poročilo, pripravljeni na podlagi podatkov, ki so jih junija zbrali FAO, Svetovni program za hrano (WFP) in sirsko ministrstvo za kmetijstvo.

Pridelek in namakalni sistemi so bili uničeni ali poškodovani, škodo je utrpela tudi živina. Kot navaja FAO, je največja škoda na pšenici in ječmenu, prizadeta sta tudi proizvodnja zelenjave in oljk.

"Čeprav je gospodarska škoda velika, bodo humanitarne posledice še precej hujše," je opozoril predstavnik WFP v Siriji Muhanad Hadi. Kot je dodal, bodo škoda v kmetijstvu najprej in najbolj občutili najrevnejši prebivalci države, poročajo tuje tiskovne agencije.

Obama podpisal tajni dokument o pomoči upornikom?

Ameriški predsednik Barack Obama je medtem podpisal tajni dokument, ki sirskim upornikom zagotavlja večjo ameriško pomoč, poročajo tamkajšnji mediji. Obama je podoben ukaz izdal tudi v času upora proti režimu Moamerja Gadafija v Libiji.

Televizijski mreži NBC in CNN poročata, da gre za direktivo, s katero je predsednik tajnim službam dopustil delovanje na tem območju. Obe televiziji pri tem navajata neimenovane vire. Predstavniki Bele hiše so zavrnili vsak komentar tovrstnih informacij. Niso pa neposredno zanikali informacije, da bo uradni Washington bolj podprl uporniške sile.

Predstavniki Washingtona so pred tem sporočili, da so ZDA nasprotnikom Asadovega režima ponudil medicinsko in logistično pomoč, zavrnil pa je pomoč v obliki orožja. Odločitev so Američani obrazložili, da to ne bi bilo produktivno in da bi še podaljšalo konflikt. 

Nekdanji veleposlanik ZDA v Izraelu Marti Indyk, ki zdaj dela pri inštitutu Brookings, je dejal, da bo upornike morda kmalu potrebno začeti tudi oboroževati, vendar na pameten način. Po poročanju televizije NBC in drugih naj bi jih sicer že oboroževali iz Savdske Arabije in Katarja.

(Foto: AP)