Predstavnik indijskega energetskega podjetja Utar Pradeš Power Corp. Shailendre Dubey je povedal, da se je električno omrežje na severu države znova zrušilo danes ob 13. uri po lokalnem času.

Brez elektrike 600 milijonov ljudi

Izpad elektrike na vzhodu države pa je sprožila napaka, katere popravilo bi lahko trajalo več ur, so sporočile pristojne oblasti. Kmalu pa se je zrušilo še omrežje na severovzhodu države.

Ta tri električna omrežja služijo približno polovici indijskega prebivalstva, kar je okrog 600 milijonov ljudi v 13 indijskih državah. Tako ponedeljkov kot današnji izpad elektrike sta prizadela indijsko prestolnico New Delhi. Že drugi dan se je zaustavil promet na podzemni železnici v New Delhiju, ki jo dnevno uporablja približno 1,8 milijona ljudi.

(Foto: AP)

Izpad je bil glede na obsežnost nenavaden, vendar je njegov učinek omilila navajenost Indijcev na pogoste izpade elektrike in razširjenost rezervnih generatorjev pri večjih podjetjih.

Stoji na stotine vlakov, v New Delhiju zastoji na cestah

Zaradi izpada se je po državi ustavilo na stotine vlakov, bolnišnice delujejo s pomočjo pomožnih generatorjev. Na vzhodu države je zaradi nedelujočega dvigala pod zemlji ujetih 200 rudarjev, ki pa zaenkrat naj ne bi bili v večji nevarnosti. Prav tako se je ugasnila cestna signalizacija, kar je povzročilo ogromne zastoje v New Delhiju. Delovati so prenehali tudi električni krematoriji. V New Delhiju so ustavili delovanje metroja, zaposleni pa so evakuirali vlake.

(Foto: AP)

Indijski minister za energetiko Sushil Kumar Shinde je za najnovejši izpad okrivil države, ki črpajo več električne energije, kot jim je je dodeljeno. Shinde je še dejal, da se pristojne službe trudijo za čim hitrejšo popravo omrežij. "Svojim zaposlenim sem že naročil, naj kaznujejo države, ki črpajo preveč energije," je bil jasen.

Pojasnil je še, da so severovzhodno omrežje že popravili in polno deluje, deluje tudi 45 odstotkov severnega omrežja (tega so po prvem izpadu popravili šele v ponedeljek zvečer), vzhodno omrežje pa deluje 35-odstotno.

Izpadi elektrike po mnenju nekaterih kažejo na zastarano indijsko energetsko infrastrukturo in nenasitno potrebo Indije in njenega gospodarstva po energiji, ki pa je država ne more več zadovoljiti, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Kljub temu priključek na električno omrežje za mnoge v Indiji ostaja luksuz, saj po podatkih lanskega popisa prebivalstva dostopa do električne energije nima približno tretjina indijskih gospodinjstev.

(Foto: AP)