Pred sodiščem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa veljajo poostreni varnostni ukrepi, podporniki glasbenic pa so pripravili demonstracije in glasno vzklikali: "Svobodo za Pussy Riot!"

"Sovraštvo do religije"

Odvetniki glasbenic so na današnjem sojenju prebrali njihovo izjavo, v kateri so pojasnile, da so s performansom želele izraziti svoje nestrinjanje s tem, da patriarh Ruske pravoslavne cerkve Kiril podpira vladavino predsednika Putina, kar je v nasprotju z rusko ustavo, po kateri je cerkev ločena od države.

Izrekle so se za nedolžne obtožb huliganstva, ki naj bi ga spodbudilo "sovraštvo do religije". Ena od članic zasedbe je ob tem dejala, da ji je žal, če je njihovo dejanje nekatere vernike užalilo, saj z njim niso želele nikogar sramotiti, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, so glasbenice še pojasnile, da so s svojo akcijo želele spremeniti Rusijo, a so morda storile "etično" napako, s katero so prizadele vernike.

Koliko časa bo sojenje še trajalo, za zdaj ni znano, je pa sodišče pripor za glasbenice podaljšalo še za nadaljnjega pol leta.

Več provokativnih performansov v zadnjih letih

Glasbenicam, ki so za zapahi od 4. marca, grozi sedem let zapora, če jih bodo spoznali krive huliganstva, kar jim očita obtožnica. Sodišče je zavrnilo predlog obrambe, da naj bi zaradi napak med preiskavo uvedli novo. Prav tako so se odvetniki pritožili, da so imeli premalo časa za priprave na obrambo. Nasprotovali so tudi odločitvi sodišča o podaljšanju pripora do januarja prihodnje leto, zaradi česar so se že pritožili na Evropsko sodišče za človekove pravice.

24-letno Marijo Aljohino, 23-letno Nadedžo Tolokonikovo in 29-letno Jekaterino Samučevič so aretirali potem, ko so 21. februarja na glavnem oltarju v osrednji pravoslavni cerkvi v Moskvi, katedrali Kristusa Odrešenika, v kratkih krilih in ob ozvočenih kitarah izvedle punk molitev, v kateri so Devico Marijo prosile, naj Rusijo reši Putina. Ta je sicer dva tedna kasneje na volitvah dobil še tretji predsedniški mandat.

Aktivistke so v zadnjih letih izvedle več provokativnih performansov, s katerimi so opozarjale na težaven položaj žensk v Rusiji in protestirale proti represivni Putinovi politiki.