Ko se bodo uresničile napovedi Bele hiše, se bo končalo že četrto proračunsko leto zapored s primanjkljajem višjim od 1000 milijard dolarjev. Primanjkljaj bi bil še višji, če bi kongres ubogal predsednika ZDA Baracka Obamo in potrdil predlog zakonodaje za stimulacijo gospodarske rasti, ki je bil podan lansko jesen. Obenem Bela hiša pravi, da bo primanjkljaj leta 2013 višji, kot so pričakovali doslej, ker bo kongres storil stimulacijsko zakonodajo potrdil.

Primanjkljaj naj bi se potem opazneje znižal leta 2014, do konca desetletja pa bi se gibal nekje okrog 600 milijard dolarjev. To bo dovolj vzdržno za nadaljevanje poceni izposoje s strani države in za začetek stabilizacije javnega dolga, ki pa se do konca desetletja ne bo znižal na manj kot 75 odstotkov celotne vrednosti ameriškega gospodarstva. Vse to se bo zgodilo, če bo kongres uresničil gospodarsko politiko Obame. To pomeni med drugim povišanje davkov za premožnejše Američane, čemur se republikanci ostro upirajo.

Po oceni Bele hiše se bo stopnja brezposelnosti tja do volitev 6. novembra znižala na 7,9 odstotka. To bi bilo prvič v štirih letih Obamove vladavine, da bo padla pod osem odstotkov. Letošnja gospodarska rast naj bi bila le 2,3 odstotna, prihodnje leto pa se bo, po ocenah Bele hiše, povečala le na 2,7 odstotka. V prvem četrtletju letošnjega leta je bila le dve-odstotna, v drugem pa 1,5-odstotna.