V četrtek je Kizri Aldamov zatrdil, da so gruzijske varnostne sile organizirale niz napadov, ki so zadnjih nekaj let pretresali Severni Kavkaz. "Organizirali so teroristične napade. Vem to," je povedal moskovskim novinarjem.

Kot primer je podal bombne napade v Vladikavkazu, pri tem pa je omenil Čečena Kangušvilija iz Gruzije, ki ga je ruska varnostna služba leta 2008 identificirala kot vodjo teroristične skupine, ki je leta 2004 izvedla napad v Ingušetiji. Takrat je umrlo skoraj sto ljudi.

"Kangošvilijeva ekipa je bila oblikovana z vladno pomočjo iz Tbilisija," je dejal, pri tem pa dodal, da aktualna gruzijska vlada dobiva ogromno finančno pomoč iz ZDA. Novinarji so ga sicer pozivali, naj predloži dokaze, vendar je Aldamov le odgovoril, da to ve, ker je vse skupaj videl z lastnimi očmi.

Uradni Tbilisi ostro zanika vse obtožbe. Aldamovu so očitali, da je le lutka v rokah ruske varnostne službe. "Od časa do časa pride do takšnih norih trditev, običajno s strani visokih uradnikov federalne varnostne službe," je bil jasen predstavnik Tbilisija. Spomnil je tudi, da je Tbilisi Moskvo obtožil organizacije terorističnih napadov v gruzijski prestolnici.

Aldamova je opisal kot nezanesljivega človeka, ki je bil tesno povezan z vlado bivšega predsednika Eduarda Ševardnadzeja, od prihoda Sakašvilija na oblast (leta 2004) pa v državi ni imel kakšne vidnejše vloge, poroča Moscow Times.

Aldamov je sicer Ševardnadzeja zelo hvalil, je pa novinarjem povedal, da je tudi on nadziral oboroževanje in usposabljanje teroristov v Gruziji.

Trenja med Gruzijo in Rusijo so velika, to pa zaradi pokrajine Južna Osetija. Ta je že leta 1991 razglasila neodvisnost od Gruzije. Od takrat so jo priznale le Rusija, Nikaragva, Venezuela, Republika Abhazija (še ena uporniška regija v Gruziji) in Transdnistrija (uporniška regija v Moldaviji). Gruzija Rusiji očita, da vojaško pomaga Južni Osetiji, s tem pa ohranja svojo prisotnost na Kavkazu.