Zadnja anketa televizije NBC in časnika Wall Street Journal je pokazala, da je Obama za Američane še vedno primernejši za položaj vrhovnega poveljnika ameriške vojske kot pa Romney. Tudi anketa televizije CBS in časnika New York Times je pokazala, da uživa Obama na področju zunanje politike več zaupanja. Je pa omenjena anketa NBC in Wall Street Journala ugotovila, da je Romney v prednosti pri spopadanju z gospodarskimi težavami.

Gospodarstvo letos predvolilna tema številka ena

Gospodarstvo je letos predvolilna tema številka ena, medtem ko zunanja politika na volitvah ne bo igrala večje vloge. Kljub temu Obama, ki ga pestita visoka brezposelnost in počasno gospodarsko okrevanje, ne pozabi omeniti, da je prav on izdal ukaz za usmrtitev terorističnega vodje Osame bin Ladna.

Romney se je v torek v Nevadi osredotočil na kritike zaradi uhajanja informacij o nacionalni varnosti in je predlagal imenovanje posebnega preiskovalca.

Romney Obamo tudi krivi za 500 milijard dolarjev vredne varčevalne ukrepe za Pentagon, ki stopajo v veljavo prihodnje leto - čeprav sta se zanje dogovorili obe stranki, potem ko so republikanci blokirali povišanje zgornje meje javnega dolga. Veteranom je dejal, da ga ni sram moči ZDA in da naj volijo Obamo, če ne želijo, da ZDA ostanejo najmočnejša država na svetu.

Obama po Romneyjevih besedah poleg tega ni storil nič za zaustavitev razvoja jedrskega orožja v Iranu, vendar pa nekdanji guverner Massachusettsa ni pojasnil, kaj bi sam naredil drugače. Dejal je le, da je treba na mednarodnih pogajanjih doseči, da bodo imeli inšpektorji dostop do vseh jedrskih objektov v Iranu in da bo ta prenehal z bogatenjem urana. Napovedal je, da bo uporabil vsa potrebna sredstva za zaščito ZDA in regije Bližnjega vzhoda.

"Prazne besede"

Podpredsednik ZDA Joseph Biden je Romneyjeve kritike že označil za prazne besede. "Romney že po refleksu kritizira vse, kar dela Obama, vendar ne ponudi nobene alternative. Če že ima stališče, potem je drugačno od tistega, ki ga je imel pred tem, in najverjetneje si bo še nekajkrat premislil," je še dejal Biden.

Romney sam je v torek znova potrdil Bidenovo kritiko. Potem ko je namreč najprej več mesecev kritiziral politiko Obame glede Afganistana in namigoval, da ameriških vojakov od tam ne bo umikal, je v torek dejal, da bo začel z umikom konec leta 2014. To je sicer že več kot leto dni Obamovo stališče in politika ZDA.

Prav tako je Romney napovedal "ponoven zagon ponovnega zagona" odnosov z Rusijo, čeprav brez navajanja podrobnosti, medtem ko svojih preteklih izjav, da je Rusija geopolitični sovražnik ZDA številka ena, ne ponavlja več.

Romney je sicer do Obame najostrejši glede odnosov z Izraelom. Odnosi med Obamo in izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem resda niso najbolj prisrčni, vendar pa ZDA po drugi strani pod Obamo niso v ničemer spreminjale politike do Izraela, ameriška pomoč v orožju in denarju pa nemoteno teče še naprej. Obama je na Romneyjeve kritike, da ni obiskal Izraela, odgovoril, da bo to storil po ponovni izvolitvi za predsednika.