Po besedah generalnega sekretarja svetovne organizacije je mogoče uspeh Črne gore na evropski poti pripisati predvsem stabilni politiki in doslej uresničenim reformam, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Ban je izrazil zadovoljstvo nad stanjem človekovih pravic v Črni gori ter njeno jasno izraženo pripravljenostjo za sodelovanje s sosednjimi državami. Črna gora po njegovih besedah velja za konstruktivno partnerico, ki s svojim delovanjem prispeva k stabilnosti v regiji.

Premier Lukšić je spomnil, da je država od sprejema v ZN namenila posebno pozornost partnerstvu z vsemi državami članicami organizacije. V okviru procesa integracij je bila odločena izvesti vse potrebne reforme na temelju demokratičnih načelih mednarodne skupnosti, zaveda pa se tudi vseh izzivov, ki jo še čakajo na tej poti.

Ban se je danes v okviru obiska v Podgorici sešel s predsednikom tamkajšnjega parlamenta Rankom Krivokapićem in z vodjo črnogorske diplomacije Nebojšo Kaluđerovićem, že v nedeljo pa tudi s predsednikom države Filipom Vujanovićem, s katerimi je govoril tako o političnem kot gospodarskem dogajanju v Črni gori.

Generalni sekretar ZN večdnevno turnejo po državah na območju nekdanje Jugoslavije, v sklopu katere je že obiskal Slovenijo in Hrvaško, nadaljuje v Srbiji.

V Beogradu se je že sešel s predsednikom Tomislavom Nikolićem, na programu pa ima še srečanji z mandatarjem za sestavo nove srbske vlade Ivico Dačićem in zunanjim ministrom Vukom Jeremićem, ki je tudi nov predsedujoči Generalni skupščini ZN.

Po pričakovanjih naj bi osrednja pozornost na srečanjih Bana s srbskimi sogovorniki veljala vprašanju Kosova, ki ga generalni sekretar, čeprav Kosovo ni članica svetovne organizacije, prav tako namerava obiskati.

Na Kosovu se bo Ban predvidoma sestal s predstavniki misije Unmik, mednarodnih in regionalnih organizacij ter s predstavniki tamkajšnjih oblasti, še poroča Tanjug.

Bana v nadaljevanju turneje pričakujejo še v Makedoniji in BiH.