Več deset vojakov, mornarjev in marincev je spremljalo star vojaški tovornjak, okrašen z mavrično zastavo in napisom "Svobodno služenje". Pridružilo se jim je še več vojaškega osebja v civilnih oblekah, močna spodbuda pa je prihajala tudi od mimoidočih, ki so paradi prekrižali pot; nekateri so nosili transparente z napisom "Hvala za vaše služenje", spet drugi so LGBT vojakom na svoj način izražali razumevanje.

"To je pomemben dan. Lahko sem ponosen na svoje služenje domovini, na svoje kolege, na družino in nase. Za to sem neskončno hvaležen," je dejal mornariški poročnik Brian McKinney, ki se je parade udeležil v družbi svojega partnerja.

Za 47-letnega mornariškega častnika tik pred upokojitvijo, poveljnika Kenta Bladea, pa je bila udeležba na paradi v službeni uniformi odlična priložnost, da je okronal svojo 26-letno kariero v mornarici. Dejal je tudi, da mu vse od lani, ko je ameriška vojska umaknila svoje pravilo, da deklarirani homoseksualci ne morejo služiti v oboroženih silah, njegovi kolegi izkazujejo neverjetno podporo in razumevanje glede njegove spolne usmeritve.

Čeprav ameriška vojska običajno ne odobrava, da bi se njeni člani uniformirani udeleževali parad ponosa, je letos vsem oddelkom poslala posebno okrožnico, s katero je vojakom, marincem in mornarici dovolila udeležbo parade v San Diegu. To je storila tako zaradi prizadevanj organizatorjev parade, da bi pripadniki LGBT v službi domovine na parado prišli v svojih uniformah, pa tudi zaradi narodne odmevnosti sandieške parade.

Na tej je že lani sodelovali kakšnih 200 aktivnih pripadnikov ameriških oboroženih sil, a so bili oblečeni v civilna oblačila – na majicah pa so nosili imena svojih enot.