Obama je poslušal zgodbe o umrlih in o usodni premieri filma o Batmanu v petek ponoči, ko je 24-letni študent James Holmes vstopil v kinodvorano do zob oborožen in začel pobijati.

Predsednik Obama je v nagovoru Američanom med drugim opisal zgodbe o požrtvovalnih ljudeh, kakršno je bilo dekle, ki je z eno roko zamašilo rano prijateljice, z drugo pa poklicalo reševalce. Prijateljica je preživela in Obama je dejal, da takšna dejanja ljudi zagotavljajo, da bo iz sedanje teme vzšel svetel dan.

"Ko bo pravici zadoščeno, se bomo spominjali žrtev, ne pa morilca," je dejal Obama pred prvo od številnih prihajajočih spominskih slovesnosti za žrtvami v mestu s 325.000 prebivalci.

Na hribčku blizu kinodvorane je postavljenih 12 križev, okrašenih z rožami, ameriškimi zastavami, baloni, sporočili in plišastim medvedom za najmlajšo žrtev, šestletno Veronico Moser Sullivan.

Po ZDA so v nedeljo potekale maše za žrtvami napada, iz Rima pa se je z izrazom globoke pretresenosti in žalovanja zaradi nesmiselnega nasilja oglasil tudi papež Benedikt XVI.

V ZDA poteka tudi razprava o razširjenosti orožja in demokratska senatorka iz Kalifornije Dianne Feinsten je dejala, da ne razume, zakaj je dovoljeno prodajati nabojnike za 100 nabojev, saj jih toliko za samoobrambo res ni potrebno.

Republikanski senator John McCain pa je po drugi strani dejal, da ga mora kdo prepričati v potrebo po omejitvi pravice do orožja glede na to, da mineva leto dni od množičnega pokola na Norveškem. Tam imajo strožje zakone o nošenju orožja, a je tudi tam morilec izvedel podoben pokol, je spomnil.

Guverner Kolorada John Hickenlooper je povedal, da policiji še ni uspelo dognati motiva za pokol, je pa zagotovil, da gre za dejanje sprevrženega, blodnega in demonskega posameznika. Morilec se je namreč na premiero filma odpravil našemljen kot negativni junak v Batmanu z imenom Joker.

Holmes se tudi v nedeljo ni pogovarjal s preiskovalci, danes pa gre prvič pred sodnika. Policija je v nedeljo sklenila zbiranje dokaznega gradiva v njegovem stanovanju, ki ga je pred napadom miniral. Našli so številne eksplozivne naprave, polne smodnika in kemikalij, zaradi katerih bo zgradba še nekaj časa zaprta.