Šef policije Aurore Dan Oates je povedal, da je strelec dejanje načrtoval več mesecev. Prek interneta je kupil 6000 kosov streliva in drugo opremo, v trgovinah z orožjem pa polavtomatsko puško, šibrovko in dve pištoli.

Na premieri najnovejšega filma o Batmanu je najprej vrgel med ljudi solzivec, nato pa začel streljati. Ob aretaciji na parkirišču pri kinodvorani je Holmes policistom povedal, da je stanovanje miniral.

Za razminiranje so policisti potrebovali celo soboto. Najprej so si s kamero ogledali stanovanje in ugotovili, da je polno improviziranih eksplozivnih naprav. Nato so s pomočjo robota razstrelili eno od njih, šele nato so lahko razorožili še druge.

"Vsak, ki bi vstopil v stanovanje, bi dobil hude rane, ali pa bi umrl," je ob tem povedal agent FBI James Yacone.

Morilec je soboto preživel v samici zaradi njegove varnosti, za zdaj pa ni znano, kakšen je bil motiv za njegova dejanja. V ponedeljek ga bodo prvič pripeljali pred sodišče. Čaka ga obtožnica za naklepni uboj in več drugih kaznivih dejanj. Nezakonitega posedovanja orožja pa ne more biti obtožen, saj je vse kupil povsem zakonito.

Njegova starša sta v soboto v San Diegu preko policije podala izjavo za javnost. Izrazila sta sožalje svojcem žrtev in prosila medije za spoštovanje zasebnosti v času, ko sodelujeta s policijo. Holmes prihaja iz San Diega, v Koloradu pa je delal doktorat iz nevrologije. Poznajo ga kot odličnega in zelo nadarjenega študenta.

Razprava o razširjenosti orožja

Sorodniki žrtev in drugi žalujoči so na kraju tragedije začeli postavljati improvizirana spominska obeležja, v ZDA pa se je znova razplamtela razprava o razširjenosti orožja. Posledic sicer ne gre pričakovati, saj je orožarski lobi NRA (National Rifle Association) premočan.

Ameriški politiki so si na nacionalni v pravico do orožja nazadnje upali poseči leta 1999, ko je podpredsednik ZDA Al Gore v senatu oddal odločilni glas za delno omejitev prodaje orožja na orožarskih sejmih. Orožje se prodaja naprej, Gore pa je leta 2000 izgubil volitve.

Kongres je leta 1994 sprejel zakon o prepovedi 19 vrst avtomatskih in polavtomatskih pušk, ki je veljal deset let. Po letu 2004, ko se je iztekel, ga ni skušal nihče resneje oživiti. Orožje je danes v vsakem četrtem ameriškem domu in je poceni. Holmes se je npr. oborožil za 3000 dolarjev.

Gallupova anketa je leta 1990 ugotovila, da se 78 odstotkov Američanov zavzema za ostrejše zakone proti orožju, leta 2004 je delež takšnih padel na 54 odstotkov, lani pa na zgolj 43 odstotkov.

Več orožja pomeni manj nasilnega kriminala?

NRA je uspela prepričati Američane, da več orožja pomeni manj nasilnega kriminala, pri čemer postreže s statističnimi podatki, po katerih je stopnja umorov v ZDA danes najnižja v zadnjih 47 letih. Američani imajo v lasti več kot 300 milijonov kosov orožja.

Organizacija Bradyjeva kampanja, ki se bori proti temu, poroča, da se kar 80 odstotkov umorov z orožjem med 23 najbogatejšimi državami na svetu zgodi v ZDA. Stopnja umorov z orožjem je v ZDA za 20 odstotkov višja kot v vseh drugih 22 bogatih državah.

Nekdanji guverner Pensilvanije, demokrat Ed Rendell, pojasnjuje, da se na žalost vsi bojijo NRA. Slednja daje 88 odstotkov denarja za kampanje republikancem in 12 odstotkov demokratom. Demokrat John Kerry se je leta 2004 odpravil na lov, da bi dokazal podporo pravici do orožja. Republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney, ki je kot guverner Massachusettsa leta 2004 prepovedal avtomatsko orožje, pa je letos zagotovil, da hodi na lov, čeprav strelja le manjše živali.

Ameriški predsednik Barack Obama, ki bo danes obiskal prizorišče pokola, žrtve in njihove sorodnike, se je še leta 2008 zavzemal za prepoved avtomatskega orožja, odkar pa je v Beli hiši, o orožju ne govori. Lani se je na pokol v Arizoni, kjer je bila hudo ranjena kongresnica Gabrielle Giffords, odzval s pozivom po boljšem uveljavljanju obstoječih zakonov, da orožje ne pride v roke nepridipravom.

Tako Romney kot Obama, sta se na pokol v Aurori odzvala s pozivi k molitvi in žalovanju, noben od njiju pa ni omenjal problema razširjenosti orožja v ZDA. Obama je celo preko tiskovnega predstavnika sporočil, da si bo še naprej prizadeval za zaščito drugega amandmaja k ustavi, ki govori o pravici do posedovanja orožja. Geslo NRA, da orožje ne pobija ljudi, ampak jih pobijajo drugi ljudje, bo tako ostalo v veljavi.

Holywood bo še naprej delal nasilne filme, ki se dobro prodajajo, ameriške cenzorje pa bo še naprej bolj skrbelo, če film pokaže preveč intimnih delov telesa kot pa krvavega nasilja. Film o Batmanu z naslovom Vzpon princa teme je v petek zjutraj v kinodvoranah zaslužil 30,6 milijona dolarjev, čez dan pa še več kot 75 milijonov. Filmski studii so sporočili, da bodo iz pietete do žrtev popolne številke o prodaji objavili šele v ponedeljek.