Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, bo članstvo Rusije v WTO del pravnega reda države sicer postalo 30 dni po današnjem podpisu. Rusija je za Kitajsko, ki ji je ta korak uspel leta 2001, zadnja od velikih svetovnih gospodarstev, ki se pridružuje WTO. Postala bo njena 156. članica.

Rusija je prošnjo za članstvo v WTO vložila leta 1993, vendar so se pogajanja zavlekla, še zlasti po konfliktu z Gruzijo leta 2008. Članstvo v organizaciji je bila predvsem ena osrednjih prioritet v času predsedovanja Dmitrija Medvedjeva, ki si je zanj zagotovil tudi podporo ZDA.

Pristopu Rusije k WTO nasprotujejo ruske opozicijske stranke, ki so prepričane, da bo članstvo škodovalo ruskemu gospodarstvu in terjalo velik socialni davek. Predstavniki vlade so na drugi strani zagotovili, da bo članstvo Rusiji prineslo nove investicije in izboljšalo produktivnost ter ne bo imelo nikakršnih negativnih socialnih posledic.

Po ocenah Svetovne banke naj bi članstvo v WTO Rusijo v prvih treh letih okrepilo za 3,3 odstotka njenega BDP oziroma za 49 milijard ameriških dolarjev, v desetih letih pa za 11 odstotkov BDP.